Schuldig

Nederlandse documentaireserie waarin bewoners met schulden centraal staan en de werelden eromheen: de deurwaarder, de hulpverlener, de schuldeiser en de lokale politiek.

De regisseurs van Klassen maakten met Schuldig een documentaireserie over hoop, wanhoop en veerkracht in een buurt verbonden door schulden. De Vogelbuurt in Amsterdam-Noord, een roerige volksbuurt met charmante laagbouw en uitgesproken karakters, vormt de achtergrond voor deze serie waarin we kennismaken met bewoners die het hoofd maar moeilijk boven water kunnen houden en die elk op hun eigen manier de strijd aangaan tegen ongeopende rekeningen en een vastgelopen systeem.

Aan de slag met deze docu-serie?

Deze documentaireserie is gratis te bekijken via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina. De serie heeft in totaal 6 afleveringen van circa 45 minuten. In het onderstaande lesmateriaal, dat ontwikkeld is door het mensenrechten filmfestival Movies that Matter, wordt de leerling gevraagd om na te denken over geldzaken en de opbouw van schulden. Hoe werkt een lening? Wie is er verantwoordelijk voor een schuld en hoeveel vrijheid heb je dan nog? Aan de hand van stellingen kunnen leerlingen debatteren over deze thema's. Er zijn een aantal vragen voor het kijken van de eerste aflevering en een aantal na het kijken.

In de docenthandleiding staat meer achtergrondinformatie en mogelijke antwoorden. Ook staan er sturende vragen waardoor leerlingen anders gaan kijken naar al bestaande opvattingen.

Kijk voor meer informatie over de makers, de geïnterviewde en een extra podcast op de website.

  • Alle leeftijden

Sarah Sylbing & Ester Gould Nederland 2016, 45 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Arm / rijk, Familie, Gezondheid / ziekte
Filmkenmerken 31-60 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op