Rocknrollertjes

Vinylplaten, repetitieruimtes, jaren zeventig bloesjes en muziek, vooral veel muziek! Daaruit bestaat het leven van de drie beste vrienden Sia, Bas en Vince.

Plaatjes draaien, samen oefenen en giechelen om wie de meest vieze scheten kan laten: dat is waar het leven van de drie pubers Sia (15), Bas (14) en Vince (13) om draait. De depressie van de jonge zanger en gitarist Sia lijkt echter grote gevolgen te hebben voor het succes van hun psychedelische blues-rockband Morganas Illusion. Terwijl ze ontspannen op een Perzisch tapijt liggen te chillen, vertellen Bas en Vince hoe ingrijpend het is om Sia zo ziek te zien. We zien Sia zijn verjaardag vieren als een echte rockster, met een grote zonnebril op. Wanneer de camera een close-up maakt van zijn pols wordt duidelijk hoe zwaar de getalenteerde puber het moet hebben. Welke invloed heeft dit op de vriendschap tussen de drie jongens? Ontroerend coming of age-verhaal over de effecten van een depressie en de helende werking van muziek en vriendschap.

Aan de slag met deze film?

Via de "Bekijk de film"-knop bovenaan de pagina is te de film gratis te bekijken. De film sluit aan bij het leergebied Burgerschap, Mens en Maatschappij en Kunst en Cultuur en behandelt thema's als mentale gezondheid, identiteit, vriendschap en Muziek. Rocknrollertjes werd in 2017 vertoond tijdens het Nederlands Film Festival in het filmblok ‘Echte Vrienden’, samen met Thunder (2016) en Naomi’s geheim (2016). Ter gelegenheid van deze vertoning ontwikkelde het NFF, in samenwerking met Eye Filmmuseum, een lespakket voor het voortgezet onderwijs. De docentenhandleiding en bijbehorende PowerPoint bieden praktische handvatten voor de voor- en nabespreking van de film in de klas en zijn onderaan deze pagina te vinden.

Audiodescriptie

Daarnaast is deze film is ook geschikt voor het speciaal onderwijs, in het bijzonder voor leerlingen met een visuele beperking, doordat er audiodescriptie beschikbaar is. Deze is te downloaden via de Earcatch app en synchroniseert automatisch met het geluid van de televisie of computer. Tijdens de pauzes in de dialogen beschrijft een voice-over de visuele elementen van de film, zoals personages, gezichtsuitdrukkingen en locaties. Op deze manier wordt de filmbeleving ook voor kijkers met een visuele beperking toegankelijk en compleet.

  • Alle leeftijden

Regie: Daan Bol Productie: BALDR Film Omroep: VPRO Nederland 2017, 24 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Coming of age, Gezondheid / ziekte, Identiteit, Muziek, Vriendschap
Filmkenmerken 6-30 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op
s