Oema foe Sranan

De eerste documentaire over Suriname, gesproken in het Sranantongo in de jaren rond de onafhankelijkheid.

Oema foe Sranan is een politieke film met als resultaat: solidariteit tussen Surinamers en Nederlanders. Regisseur At van Praag koos vier vrouwen; Jetty, Sonja, Somai en Sylvie, die vertellen hoe ze sterk bleven tijdens zware omstandigheden. Ze hebben kinderrijke gezinnen te voeden, de mannen werken in de stad en verdienen amper loon en van de beloofde welvaartstijging is weinig te merken.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de film beschikbaar is. De documentaire geeft zicht op de geschiedenis van kolonialisme, neokolonialisme en discriminatie in Suriname en Nederland.

Ga voor meer films, docu's, series en muziekvideo's over deze thema's naar ons themadossier over Keti Koti - herdenken en vieren met film.

Bekijk ook de thema-pagina Slavernij bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden met een filmoverzicht voor een aansprekende les Geschiedenis, Nederlands, Aardrijkskunde, Maatschappijleer, Burgerschap en Kunst.

Extra verdieping?

Voor extra verdieping in de les kun je gebruik maken van het kennisplatform NPO Kennis - hét kennisplatform voor iedereen die wil weten hoe het zit. Door middel van beknopte stories met videofragmenten kun je leerlingen kennis bijbrengen over actuele kwesties.

De meest geschikte bronnen van NPO Kennis die je bij deze reportage kunt gebruiken vind je door naar beneden te scrollen naar het Lesmateriaal.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

  • Alle leeftijden

At van Praag Nederland 1978, 56 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Koloniaal verleden, Racisme / discriminatie
Filmkenmerken 31-60 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op