Naila and the Uprising

Deze documentaire volgt activiste en feministe Naila Ayesh. Tot twee keer toe gevangengezet wegens haar verzet tegen de Israëlische heerschappij over de bezette Palestijnse gebieden. De strijd van de vrouwen tegen de bezetting loopt parallel met hun strijd tegen mannelijke overheersing.

De eerste Palestijnse intifada, die begon in december 1987, was een spontane volksopstand tegen de Israëlische militaire bezetting van de Westoever en de Gazastrook. Het vestigde de aandacht van de wereld op het lot van de Palestijnen in de bezette gebieden, en leidde uiteindelijk tot hoopgevende, door de VS geleide vredesonderhandeling in het begin van de jaren 1990. Omdat veel Palestijnse mannen waren gearresteerd of verbannen, stapten vrouwen naar voren en namen de leiding in de geweldloze strijd. Tijdens de intifada wordt Naila Ayesh een van de leidende figuren in een ondergronds vrouwennetwerk dat het verzet aanvoert, en feitelijk de Palestijnse maatschappij draaiende houdt. Een pakkende vertelling van dit belangrijke stuk Midden-Oosterse geschiedenis, waarin archiefbeelden en interviews worden afgewisseld met animatiescènes.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina kun je zien waar de documentaire te bekijken is. De documentaire sluit aan bij de leergebieden Geschiedenis en Burgerschap, Mens en Maatschappij. Om de oorlog tussen Hamas en Israël te kunnen begrijpen, is het belangrijk om context van de situatie in Israël en Palestina te kennen. Het kijken van deze documentaire geeft de leerling meer inzicht in de huidige politieke situatie maar ook de gebeurtenissen in het verleden die hiertoe hebben geleid.

Onderaan de pagina vind een lesbrief toegevoegd die in de les kunnen worden gebruikt vóór of na het bekijken van de documentaire tijdens de les. De lesbrief, ontwikkeld door Mo Anouar en Stichting Bekijk 't, heeft als doel het faciliteren van een kritisch gesprek over het dagelijkse geweld in Gaza. Het richt zich op het bespreekbaar maken van de emoties van leerlingen, het stimuleren van een kritische houding tegenover media, en het herkennen van propaganda. Daarnaast beoogt deze lesbrief historisch besef te ontwikkelen voor een heldere context van het geweld en het creëren van een veilige klasomgeving waarin het bespreken van onrecht wordt geoefend.

Regie: Julia Bacha Productie: Fork Films, Just Vision Palestina, Verenigde Staten 2017, 76 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Koloniaal verleden, Migratie / vluchten, Oorlog / conflict / geweld
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op