Genderpoli - They and Them

Hoe adviseer je jongeren bij onomkeerbare keuzes die de rest van het leven kunnen tekenen, terwijl de polikliniek worstelt met financiering en de wachtlijst groeit?

De genderpoli in Zaandam begeleidt jongeren die worstelen met hun genderidentiteit. Jongeren die graag een verandering aan hun lichaam willen ondergaan omdat ze zich niet comfortabel voelen in het lichaam waarin ze geboren zijn. Deze documentaire volgt de gang van zaken in de genderpolikliniek gedurende een jaar, waarbij verschillende jongeren worden gevolgd. Deze jongeren willen hun genderidentiteit bewijzen en streven ernaar zo snel mogelijk aan hun transitie te beginnen. Het team van professionals kampt echter met eigen uitdagingen, zoals financieringskwesties, lange wachtlijsten, afgewezen doorverwijzingen naar ziekenhuizen en interne discussies over genderidentiteit en hokjes binnen het team.

Aan de slag met deze documentaire?

Via de "Bekijk de film"-knop bovenaan de pagina kan de documentaire gratis bekeken worden op 2Doc.nl.
Deze documentaire zou bijvoorbeeld geschikt kunnen zijn om te bekijken tijdens Paarse Vrijdag of als onderdeel van het vak Burgerschap, Mens en Maatschappij. Het kan fijn zijn om vooraf de thema's rondom gender te behandelen in de klas. Bekijk bijvoorbeeld eerst de video De astronaut; gemaakt door COC’s GSA Netwerk, waarin negen jongeren termen als genderexpressie, transgender, non-binair en panseksueel worden eenvoudig bespreken. De astronaut heeft ook een korte lesbrief met wat vragen en informatie die kan worden gebruikt. Ook is het lesmateriaal Gender in de Blender, gemaakt door de Vlaamse overheid in 2014, te vinden onderaan de pagina. Kijk na het bespreken de documentaire Genderpoli - They and Them!

Extra verdieping?
Voor extra verdieping in de les kun je gebruik maken van het platform NPO Kennis - hét kennisplatform voor iedereen die wil weten hoe het zit. De meest geschikte artikelen en verhalen met betrekking tot Pride die je bij deze documentaire kunt gebruiken vind je op deze NPO Kennis overzichtspagina.

Ingrid Kamerling Nederland 2023, 78 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Identiteit, LHBTQIA+
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op