Faces vertelt met veel muziek over het project Face 2 Face van de Franse fotograaf JR en zijn vriend Marco, met een luchtige benadering van de complexe situatie in het Midden-Oosten.
JR fotografeert in maart 2007 in verschillende Israëlische plaatsen telkens twee mensen met hetzelfde beroep, een Jood en een Palestijn, die een gek gezicht moeten trekken. Door hun gezicht op een afstand van 10 cm te fotograferen met een groothoeklens zijn deze mensen bepaald niet anoniem. Ze zijn bereid om hun eigen karikatuur te spelen. Hij hangt vervolgens grote posters hiervan in de publieke ruimte, onder andere op de omstreden muur in Jeruzalem. Filmmaker Gmax (Gérard Maximin) volgt het project op de voet. Gaandeweg ontstaan portretten van de mensen die gefotografeerd worden en van de omstanders. Door de mensen zo met elkaar en zichzelf te confronteren, zou het wederzijdse begrip moeten oplaaien. Maar of dat gebeurt?
Aan de slag met deze film?
Met de "Bekijk de film"-knop bovenaan deze pagina word je doorgestuurd naar de pagina waar de documentaire gratis te bekijken is met Engelse ondertiteling. De documentaire sluit aan bij het leergebied Burgerschap, Mens en Maatschappij en behandelt de thema's religie en conflict. Om de oorlog tussen Hamas en Israël te kunnen begrijpen, is het belangrijk om context van de situatie in Israël en Palestina te kennen. Het kijken van deze documentaire geeft de leerling een andere kijk in de situatie.
Onderaan de pagina is een lesbrief toegevoegd, ontwikkeld door Mo Anouar en Stichting Bekijk 't, met als doel om een kritisch gesprek over het dagelijkse geweld in Gaza te faciliteren. Het richt zich op het bespreekbaar maken van de emoties van leerlingen, het stimuleren van een kritische houding tegenover media, en het herkennen van propaganda. Daarnaast beoogt deze lesbrief historisch besef te ontwikkelen voor een heldere context van het geweld en het creëren van een veilige klasomgeving waarin het bespreken van onrecht wordt geoefend.
IDFA Amsterdam heeft ook algemeen lesmateriaal ontwikkeld dat inzetbaar is bij documentaires. Het lesmateriaal is geschikt voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.
Regie: Gérard Maximin Productie: Pieter van Huystee Film & TV Distributie: Cinema Delicatessen Nederland, Frankrijk 2007, 85 min
Ga direct naar het lesmateriaalThema | Identiteit, Oorlog / conflict / geweld, Religie / geloof, Humor |
Filmkenmerken | > 61 minuten |