Gymnasiumleraar Rainer Wenger start tijdens een studieweek met als onderwerp "Staatsvormen" een project in zijn klas met de bedoeling een dictatuur voelbaar te maken.
Wat vrij onschuldig begint met begrippen als groepsdruk en discipline ontwikkelt zich na enkele dagen in een serieuze beweging met als naam 'Die Welle'. Al op de derde dag beginnen de scholieren andersdenkenden uit te sluiten. Tegenstanders van 'Die Welle' worden vijanden en oude vriendschappen worden beëindigd. Kritiek op 'Die Welle' wordt beantwoord met agressie en intimidatie. De conflicten stapelen zich op tot de situatie onvermijdelijk escaleert. Zie ook de documentaire The wave uit 1981 die ook gebaseerd is op dezelfde waargebeurde evenementen.
Aan de slag met deze film?
Via de "Bekijk de film"-knop bovenaan deze pagina wordt je doorgestuurd naar de pagina van Cinemember waar de film te bekijken is. De film sluit aan bij de leergebieden Geschiedenis en de thema's Tweede Wereldoorlog, politiek en identiteit. Als extra verdieping kun je met de klas de nationaalsocialistische ideologie bespreken, en hoe mensen hierdoor beïnvloed kunnen worden.
Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.
Thema | Identiteit, Vriendschap, WO2, Boekverfilming |
Filmkenmerken | > 61 minuten |