The Wave

geschiedenisdocent Ross haalt een experiment uit met zijn klas naar aanleiding van een diavoorstelling over de Tweede Wereldoorlog. Vol ongeloof beweren zijn leerlingen namelijk dat dergelijke toestanden nu ondenkbaar zijn. Prompt beslist Ross om een beweging op te richten : 'The Wave'.

Zijn motto is: eenheid, discipline en actie. Langzaam aan begint hij zijn dictatoriale ideeën over te zetten bij zijn leerlingen. Nog nooit immers was er in de klas zo’n samenhorigheidsgevoel geweest: iedereen voelde zich evenwaardig. Er was niet langer sprake van slim, sportief, knap, of welke andere eigenschappen ook die leerlingen populair maakten op school. Dat samenhorigheidsgevoel uitte zich zelf zodanig dat ze een eigen groet hadden...

De documentaire is gebaseerd op een boek en tevens op waargebeurde verhalen. Het verhaal geeft inzicht in nationaalsocialistische ideologie en hoe mensen beïnvloedbaar zijn.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina vind je een link naar een YouTube-upload van de film - n.b. deze upload is in het Engels zonder Nederlandse ondertiteling. De film sluit aan bij de leergebieden Geschiedenis en de thema's Tweede Wereldoorlog en identiteit. Als extra verdieping kun je met de klas de nationaalsocialistische ideologie bespreken, en hoe mensen hierdoor kunnen worden beïnvloed.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Discriminatie
  • Geweld
  • Angst

Alexander Grasshoff Verenigde Staten 1981, 44 min

Thema WO2, Oorlog / conflict / geweld, Identiteit
Filmkenmerken 31-60 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op