An Optical Poem

Hoe ziet muziek eruit? De filmkunstenaar Oskar Fischinger probeerde muziek visueel te maken. Dit deed hij met behulp van vormen, ritme en stop-motion techniek.

Een abstract stukje stop-motiongeschiedenis, met abstracte vormen en dansende geometrische vormen die over het scherm springen, zwaaien en schieten, allemaal in de maat van de tweede Hongaarse Rapsodie van Franz Liszt. Een op papier gemaakt experiment, ontworpen om na te bootsen wat er in de menselijke psyche gebeurt tijdens het luisteren naar muziek.

Aan de slag met deze film?
Via de ‘Bekijk de film’-knop bovenaan deze pagina kom je uit op YouTube, waar deze korte animatiefilm gratis te zien is. In de opdracht van Eye Filmmuseum gaan leerlingen zelf aan de slag met het vertalen van muziek naar beelden. Aan de hand van deze film zorg je dat leerlingen aandachtig naar muziek luisteren, op een speelse manier bezig zijn en de betekenis zelf aanvoelen. Ook voor leerlingen uit cluster 2, 3, 4 van het speciaal onderwijs zijn de korte films mogelijk geschikt, doordat ze zonder dialoog zijn en in dat opzicht minder 'prikkels' bevatten.

Speciaal onderwijs
Ben je actief in het speciaal onderwijs? Filmhub Zuid-Holland heeft onderzoek gedaan hoe het speciaal onderwijs in elkaar steekt. Op hun overzichtspagina vind je wat de mogelijkheden zijn op het gebied van filmonderwijs voor en met leerlingen van het speciaal onderwijs. Leer door middel van hun inzichten hoe je 'prikkelgevoelig' kunt programmeren en lees in hun publicatie welke kansen benut kunnen worden om filmeducatie een duurzame plek te geven op het (v)so.

  • Alle leeftijden

Oskar Fischinger Verenigde Staten 1938, 7 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Muziek, Animatie, Verbeelding / fantasie, Natuur / dieren
Filmkenmerken 6-30 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op
s