Terug naar het filmtheater!

Leestijd ca. 3 minuten

Filmhub Oost

Tijdens de lockdown ging Filmhub Oost bij zeven Gelderse en Overijsselse filmtheaters langs om gedachten te wisselen over filmeducatie. In onze nieuwe video geven Jessica, Sofie, Tom, Elena, Esther, Kim en Iris vanuit hun lege filmzalen tips over hoe jij aan de hand van de vijf vaardigheden uit de doorlopende leerlijn film met je leerlingen in gesprek kunt gaan over bewegend beeld. Nu alle Nederlandse theaters hun deuren eindelijk weer hebben geopend en de eerste bezoekers zich in het donker hebben laten betoveren door een heleboel gloednieuwe films, tippen wij in dit blog twee toffe educatieve activiteiten die volgend schooljaar door filmtheaters in regio oost worden aangeboden.

“Laat je leerlingen ervaren hoe anders het is om film in een filmzaal te bekijken: heerlijke stoelen, een prachtig groot scherm en een mooi geluidssysteem – dat is echt wel wat anders dan de beleving die je thuis hebt,” aldus Tom de Bont van het Heerenstraat Theater in Wageningen. Maar de meerwaarde van een bezoek aan een filmtheater is groter dan dat: onder leiding van filmprofessionals wordt het artistiek-creatief vermogen van de leerling aangesproken door samen de indrukwekkende filmervaring onder woorden te brengen; het narratief, de vormgeving en de contexten van de film te onderzoeken; en bewust te reflecteren en interpreteren. Zo leren we leerlingen over de kracht van film en de duizenden zichtbare en onzichtbare keuzes die achter elk beeldverhaal zitten – en maken we leerlingen tot zelfbewuste, relativerende en kritische burgers.

De Veroordeling

Wist je dat je volgend schooljaar bij Mimik in Deventer terecht kunt voor schoolvoorstellingen rondom de film De Veroordeling, die het verhaal van de Deventer Moordzaak vertelt? Dit programma sluit aan bij burgerschap, mediawijsheid en Mens & Maatschappij; we gaan met elkaar in gesprek over het spanningsveld tussen feit en fictie in een verfilming van een waargebeurd verhaal en de invloed van verslaggeving op een lopende rechtszaak. De producent van de film is betrokken bij de ontwikkeling van dit programma en kan de nodige achtergrondinformatie en context bieden.

Wil je meer weten of dit programma in een ander filmtheater bezoeken? Mail ons: info@filmhuboost.nl

Scholierenfilmfestival

Je kunt in theater bovendien veel meer doen dan alleen kijken naar films: wat dacht je bijvoorbeeld van een professioneel filmfestival, volledig door en voor scholieren georganiseerd? Super leuk en ook nog eens enorm leerzaam! Van het filmprogramma tot PR, van de kaartverkoop tot het ontwerpen van posters en logo’s; bij het organiseren van een festival komen zoveel verschillende dingen kijken dat elke leerling zijn of haar specifieke talenten kan inzetten. De voorbereidingen vinden grotendeels binnenschools plaats, onder leiding van een bevlogen gastdocent – en het festival wordt een feestelijk evenement in jouw lokale filmtheater!

Focus Filmtheater in Arnhem biedt dit toffe programma volgend schooljaar aan. Scholen en filmtheaters buiten Arnhem kunnen bij interesse in dit project contact met ons opnemen: info@filmhuboost.nl – dan gaan wij in gesprek met het theater bij jou in de buurt.

Kortom: een bioscoopbezoek is een toffe culturele activiteit en de perfecte manier om kennis te maken met filmeducatie. In samenspraak met de medewerkers kan Filmhub Oost adviseren over passende films en daarbij een eventueel verdiepend programma. See you soon!

Zoek theaters bij jou in de buurt

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op