Sylke de Heus van Eye: “Met Filmkwartier doe je spelenderwijs aan filmeducatie.”

Leestijd ca. 3 minuten

Sylke de Heus gaat als coördinator museumeducatie bij Eye Filmmuseum over de Filmkwartier-lessen (gratis filmlessen voor het po).

Wat is Filmkwartier?

“Met de Filmkwartier-lessen in LessonUp bespreek je met leerlingen een leuke film waar ze heel blij van worden. Het is iets dat lucht geeft, maar waarmee je tegelijkertijd stapsgewijs aan beeldvaardigheid werkt. De meeste lessen gaan over beeldtaal, met duidelijke onderwerpen als muziek, geluid of animatie. Je hebt als leraar geen voorkennis nodig om de lessen te doen. Dus ook al heb je het gevoel dat je weinig over film weet, met Filmkwartier zet je de eerste stap voor het geven van een les filmeducatie.”

Op wat voor manier doe je met Filmkwartier aan filmeducatie? 

“Wat zie je, wat hoor je, wat voel je, wat beleef je? Zulke vragen, die heel erg bij filmeducatie horen, zijn handvatten om het te hebben over film. We hebben ze door de lessen verwerkt, zodat je bezig bent met leerlingen bewust maken van wat ze zien."

Wat bereik je met Filmkwartier?

“Het is heel bijzonder om bevestigd te zien dat film een taal is die leerlingen -hoe jong ze ook zijn- al spreken. Iedereen kan over film meepraten! Met Filmkwartier ga je een stap verder en probeer je met de klas de film te ontrafelen. Zo zet je een stap in de ontwikkeling van het begrip van filmtaal. Het is leren kijken, net zoals leren lezen en schrijven."

Deze vragen stel je om leerlingen bewust te maken van wat ze zien

Twee Filmkwartier-lessen, toegelicht door Sylke

Licht en Donker (groep 1 t/m 4)

In deze les rondom de film Wasbeer en het lichtje vindt een wasbeer een zaklamp. Hoe zie je dat het ochtend wordt, en hoe hoor je dat? Kleine vragen zijn het, die zijn verbonden aan wat leerlingen zien. Sylke: "Van daaruit is het nog maar kleine stap voor leerlingen om er verder over na te denken. Want hoe wist je nu dat het ochtend werd en de wasbeer geen zaklamp meer had? Nou, dat hoor je aan het geluid. Leerlingen worden zich er bewust van als je vraagt om de ogen dicht te houden en alleen te luisteren.”

Verbeelding (groep 5 t/m 8)

In Hair Love, Oscar-winnaar in 2019, zit een fantasierijke scène waarbij een vader het gevecht met het haar van zijn dochter Zuri aangaat. Je ziet iets wat in het echt niet zouden kunnen. Stel je voor, je moest een persoon uitbeelden die verdrietig is en heel hard huilt, hoe kun je dat heel erg overdreven laten zien in een film? Sylke: "Kinderen komen met antwoorden als: er zouden zoveel tranen uit iemand komen dat de hele klas overstroomt. Dus al fantaserend denken ze na over verbeelden in film. Als je een Filmkwartier doet, zie je hoe simpel het eigenlijk is.”

Heb je een idee voor een thema voor een Filmkwartier? Wil je feedback geven?

Mail naar sylkedeheus@eyefilm.nl

Alle Filmkwartier-lessen bekijken?

Ga naar LessonUp

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op