Sporters in beeld: dromen, durven en grenzen verleggen

Leestijd ca. 2 minuten

Filmhub Oost

Is jouw klas ook helemaal in oranjestemming? Wij tippen in dit blog voor zowel onderbouw als bovenbouw twee sportfilms die niet alleen vermakelijk en indrukwekkend zijn, maar ook ingangen bieden voor gesprekken over verschillende thema’s. Sport brengt namelijk zaken als kansengelijkheid, inclusie en angst aan het licht; bovendien inspireren de sportende hoofdpersonages met hun toewijding en herhaaldelijke fysieke én mentale overwinningen.

Onderbouw

In Oranje

De jonge, getalenteerde Remco droomt van het Nederlands elftal. Als zijn vader en grootste fan plotseling overlijdt, stort zijn wereld volledig in. Hij verliest zijn interesse in voetbal, totdat een vriendje hem voorstelt aan zijn oma die geesten kan oproepen. Vlak daarna keert Remco's vader op magische wijze terug in zijn leven. De liefde voor voetbal bloeit weer op en al snel is het supertalent hard op weg naar Oranje. Maar dan volgt er een heftige enkelblessure. Remco's droom lijkt definitief voorbij.

Bekijk de trailer

Giovanni en het waterballet

De 10-jarige Giovanni heeft een droom: hij wil meedoen aan de Nederlandse Kampioenschappen synchroonzwemmen. Zijn droom wordt niet door iedereen begrepen, synchroonzwemmen is een echte meisjessport. Maar Giovanni kiest zijn eigen pad en zijn vriendinnetje Kim begrijpt hem wel. Als ze met z'n tweeën zijn wanen ze zich ongestoord en kletsen ze er vrolijk op los. Zal Giovanni, met Kim's steun, als eerste jongen het kampioenschap kunnen halen?

Bekijk de trailer

Bovenbouw

Eddie the Eagle

Eddie Edwards werd een nationale held in Groot-Brittannië, toen hij als eerste Engelsman deelnam aan het onderdeel schansspringen tijdens de Olympische Winterspelen van Calgary in 1988. Hij was een echter 'underdog' door zijn gebrek aan financiële ondersteuning en het feit dat hij een bril moest dragen onder zijn skibril, waardoor hij zo goed als blind was tijdens zijn sprongen. De pers noemde Edwards 'Mr. Magoo', en hoewel hij als laatste eindige tijdens de Spelen, werd hij door de Britten bij terugkomst onthaald als een held.

Bekijk de trailer

Over the Limit

“Je bent geen mens, jij bent een topsporter,” krijgt de 20-jarige Rita te horen van een van haar twee genadeloze coaches. Als ritmisch gymnaste bereidt ze zich voor om voor Rusland mee te doen aan de Olympische Spelen in Brazilië. De trainingen zijn zwaar, vooral mentaal. Hoe gracieus Rita ook hoepels vangt of de bal over haar schouders laat rollen, na elke oefening verwachten haar coaches steevast meer. Warmte vindt ze in haar schaarse vrije tijd wanneer ze met haar vriendje skypet of bij haar ouders logeert. Over the Limit laat zien hoe het Russische drilsysteem sporters over grenzen laat gaan.

Bekijk de trailer

Wil je meer filmtips, advies en/of bijbehorend lesmateriaal?

Neem contact met ons op
Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op