Spaans docent Yimmy: "Het cultuuraspect van de les bij The Cloudmaker is heel interessant!"

Leestijd ca. 0 minuten

Leerlingen laten proeven van de cultuur van Latijns-Amerika staat voorop in het lesmateriaal bij The Cloudmaker. Yimmy G├│mez Lozano, docent Spaans, was betrokken bij het ontwikkelen van deze nieuwe les in LessonUp.

Wat maakt deze les interessant?

"Lesmateriaal voor de Spaanse les voor jaar 1-3 van het VO is heel lastig om te vinden! Deze les met speelse en afwisselende kijk-, luister- en maakopdrachten daagt leerlingen uit om te vertellen over hun beleving. Je rol als docent is om ze van alles te laten ontdekken, wat zie je, wat hoor je? En hoe brengt de filmmaker een ode aan Latijns-Amerika?

Er zitten twee optionele maakopdrachten in; een creatieve foto-opdracht en een verdiepende opdracht waarbij je zelf een ode aan een Spaanstalig land naar keuze vormgeeft. Het zijn manieren waarmee je de betrokkenheid van leerlingen vergroot en ze op een creatieve manier aan de slag laat gaan.

Een voordeel voor de docent is dat het weinig voorbereiding vraagt. Alles staat klaar in een aantrekkelijke vormgeving, van sleepvragen tot de korte animatie-film van acht minuten, een filmpje met de regisseur en meer. Het leukste van deze les is dat je je leerlingen leert kennen. Stel ze vragen bij wat ze zien en horen en je krijgt veel van ze terug!"

De cultuur leren kennen, staat centraal in deze les.

"Klopt, de taalvaardigheden zitten erin, maar zijn niet het belangrijkst. Leerlingen laten proeven van de cultuur van Latijns-Amerika staat voorop. Hoe kun je Latijns-Amerika herkennen in de film? Dat zit 'm bijvoorbeeld in het Christusbeeld en de traditionele kleding van het meisje. Films over Zuid-Amerika gaan vaak over negatieve aspecten, zoals drugs. Je ziet ook armoede in The Cloudmaker, maar de film gaat vooral over de positieve houding van de mensen in Latijns-Amerika."

Wat sprak je het meest aan in de film?

"The Cloudmaker gaat over een ontmoeting tussen een jong meisje, Fabiolita, en een oude man die figuren kan maken van de wolken. Fabiolita doet een wedstrijd met de piloot en denkt: ik kan dit niet, ik durf dit niet. Toch wordt ze de winnaar. Dat is een mooie boodschap aan leerlingen, dat je soms veel meer kunt dan je denkt."

Bekijk de les bij The Cloudmaker!

In deze les is er ook veel aandacht voor de vormgeving van film. Leerlingen hoe de filmmaker een ode aan Latijns-Amerika heeft vormgegeven. In de les in LessonUp vind je ook een filmpje met regisseur Hanna van Niekerk! Deze les wordt aangeboden door het Netwerk Filmeducatie, Schooltv, NPO Start, NFF en ASSF.

Open de les
Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op