Schoolcoördinator Mariët Korteweg over Cinekid Juryschool

Leestijd ca. 2 minuten

Tamara

De Wilhelminaschool in Amerongen deed in 2019 en in 2020 mee als Juryschool aan de Nationale Publieksprijs van Cinekid Festival. Schoolcoördinator Mariet Korteweg vertelt waarom ze enthousiast is.

Bovenstaande foto: schoolcoördinator Mariët Korteweg van de Wilheminaschool in Amerongen.

Waarom deden jullie mee?

"Twee jaar geleden werden we uitgenodigd om mee te doen aan dit project waarbij leerlingen naar nieuwe films en series kijken. Aan de kinderen de taak om mee te beslissen: welke jeugdproducties verdienen de Nationale Publieksprijs? Het project loopt in de maand september en tijdens het Cinekid Festival in oktober worden de prijzen uitgereikt.

Als schoolcoördinator stelde ik me de vraag: waarom zouden we als school meedoen? Natuurlijk zit nieuwe media en kritisch kijken in het curriculum. Het SLO heeft het leerdoel ‘Kijken naar en praten over beelden’ en ‘Kritisch kijken en met elkaar in gesprek gaan daarover’. Meedoen als Juryschool is dus een manier om dit aan te bieden. Ik legde het idee voor aan collega’s en die reageerden met: leuk, doen, dit is weer eens iets anders.”

Jullie hele school deed mee, van groep 1 tot en met 8. Wat waren de reacties van de kinderen?

“De kinderen zaten geboeid te kijken en deden goed mee met de gesprekken. Omdat je fragmenten uit drie of vier films kijkt, zat er voor elk kind wel iets tussen. Elkaar horen praten over je beleving en samen nadenken over wat je ziet, is hartstikke leuk en leerzaam. De kinderen merkten dat ze verschillend reageerden op wat ze zagen. Uiteindelijk gaat het veel verder dan film kijken, kinderen leren ook om elkaars mening respecteren. Het was iets totaal nieuws voor ze, ze waren op een heel andere manier met elkaar bezig.

En natuurlijk mochten ze een stemformulier invullen. Dat motiveert, want als je mag jureren voel je je als kind natuurlijk ontzettend belangrijk!”

Wat maakt meedoen als Cinekid Juryschool tot een echte aanrader?

“Allereerst omdat het leuk is. Daarnaast omdat je dit als school niet zelf kunt aanbieden. Bij ons op school vinden we dat film bij ons past en we vinden het goed dat kinderen met verschillende soorten film in aanraking komen. Toch gaven we niet bewust aandacht aan film omdat we niet veel tijd hebben voor uitzoekwerk. Dit programma is samengesteld door specialisten en het wordt je makkelijk gemaakt met digitaal lesmateriaal dat kijkvragen en links naar de fragmenten bevat. Ik kan het scholen echt aanraden om mee te doen, het is een hartstikke goede manier om aan het curriculum te voldoen.”

Jouw klas opgeven als Cinekid Juryschool?

Ga naar website Cinekid
Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op