Regisseur Margien Rogaar: "Als je films maakt voor kinderen is het altijd belangrijk om echt door ogen van kinderen iets te vertellen."

Leestijd ca. 4 minuten

Landelijk

Vanaf 13 december draait de nieuwe jeugdfilm Jippie No More!, winnaar van de Publieksprijs voor Beste Nederlandse Kinderfilm en de Jeugdjury Award op Cinekid 2023, in de Nederlandse bioscopen. In dit interview met regisseur Margien Rogaar (Lampje) vertelt zij meer over haar missie en het maakproces achter Jippie No More!.

Wat wil je met Jippie No More! vertellen?

Met Jippie No More! wil ik de kijker laten ervaren hoe fijn het is om open te staan voor de ander. Dat je soms een andere stap moet nemen dan je had gedacht. Dat het nodig en nuttig is om je eigen pad te volgen, ook al verwacht iedereen uit je omgeving iets anders.

Hoe belangrijk is het dat jonge kijkers zich kunnen identificeren met de personages in jouw films, en hoe heb je dit in Jippie No More! benaderd?

Voor deze film was mijn onderliggende missie dat kinderen zich zouden identificeren met iemand die in eerste instantie misschien niet zo op hen lijkt. En dat ze zelf een beetje Jaap Peter worden terwijl ze de film zien.

Ik zocht dus naar een acteur bij wie je meteen een klik voelt. Naar wie je nieuwsgierig wordt, als je naar hem kijkt. Wesley is een hele positieve persoon met een enorme uitstraling. De camera blijft vaak lang bij hem, zodat je als kijker echt gaat meevoelen met zijn personage. We nemen de tijd voor de scènes waar hij in zit. Ik merk dat jonge kinderen die de film zien helemaal opgaan in zijn perspectief. En kinderen die wat ouder zijn identificeren zich meer met zijn zus. Voor hen is het Joe de personage die de toegang geeft tot het verhaal. Ze gaat heel makkelijk met haar broer om. Stelt kritische vragen en houdt hem soms ook een spiegel voor. Hun relatie en lastige dilemma waar ze in belanden, komt op die manier helder naar voren en maakt het heel inzichtelijk voor kinderen. Sommige kinderen kiezen de kant van Jaap Peter en andere die van zijn zus. En daar kan je dan na afloop langer over doorpraten.

Kinderen vinden het grappig genoeg ook heel leuk om te kijken naar de volwassenen. Vooral als ze soms ook irreëel reageren, of zich net zo kinderachtig gedragen als hun kinderen.

Jippie No More! won op Cinekid de Publieksprijs voor Beste Nederlandse Kinderfilm én de Jeugdjury Award. Wat is volgens jou het geheim om een succesvolle connectie met een jong publiek te maken?

Jippie No More! won op Cinekid “beste film” van de jeugdjury en ook de publieksprijs. Dat is een enorme eer. Dat betekent dat zowel kinderen die afzonderlijk van hun ouders (jeugdjury) en kinderen die keken met hun ouders (publieksprijs) de film als beste hebben gewaardeerd.

" Als je films maakt voor kinderen is het altijd belangrijk om echt door ogen van kinderen iets te vertellen. Niet alleen hun wereld moet je tastbaar maken, maar ook de denkstappen van de personages. Hoe onnavolgbaar en uniek die soms ook zijn. Je moet dat als filmmaker (net als bij volwassen drama), helemaal uitdiepen. Want als het nep is of als het niet klopt, prikken kinderen zo door je heen. Bovendien letten ze extra goed op, dus je moet heel precies zijn."

Margien Rogaar

Qua onderwerp is het belangrijk voor deze doelgroep dat je verhaal ook hoop geeft. Ten minste, dat vind ik zelf in ieder geval. Je kan alle verhalen aan kinderen vertellen, maar een afwisseling van zwaarte en lichtheid is wel essentieel. Ze moeten de tijd krijgen om even naar lucht te happen. Maar dat geldt misschien ook wel net zo goed voor volwassenen. 

Ga naar 'Jippie No More!'

Na de wereldpremière op het Cinekid-festival eerder dit jaar is het nu tijd voor de rest van Nederland om de film te ontdekken. Vanaf 13 december 2023 draait de film Jippie No More! ook in een bioscoop bij jou in de buurt. Bekijk nu de trailer en tel samen met ons af. Mis deze gezellige feel-good familiefilm niet!

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op