Proeftuin: Documentaireproject binnen Nederlands | vo, Het Nieuwe Eemland (Amersfoort)

Leestijd ca. 5 minuten

Maren

Filmhub Midden

Op Het Nieuwe Eemland was de Nederlands leraar op zoek naar een manier om film als werkvorm in te zetten. Het onderdeel 'bronnenonderzoek' moest terugkomen in de vorm van een schrijfopdracht.

Bij het vak Nederlands gaan leerlingen aan de slag met bronnenonderzoek en het schrijven van een betoog. Deze vaardigheden zijn verwerkt in een project waarbij leerlingen dit praktisch toepassen bij het maken van een eigen korte documentaire. Het project is gestart met een kick-off in Theater de Lieve Vrouw waar filmdocent en documentaire maakster Nicky Maas de leerlingen meeneemt in de wereld van documentaire. Aan de hand van pakkende voorbeelden doen de leerlingen kennis en inspiratie op voor hun eigen documentaire. 

" Er zit natuurlijk een hele spannend scheidslijn tussen feit en fictie en door zelf documentaire te maken gaan leerlingen dat echt ondervinden"

Nicky Maas (documentairemaker en filmdocent)

Aan de hand van een zelfgekozen onderwerp, formuleren de leerlingen een onderzoeksvraag. Tijdens de lessen Nederlands worden ze begeleid door hun eigen docent en aanvullend krijgen ze begeleiding van een filmdocent op het gebied van filmtechnieken en feedback op hun onderzoeksplan. De leerlingen werken toe naar een première in de vorm van een heus filmgala, inclusief jury en prijzen, waar niet alleen klasgenoten maar ook ouders welkom zijn.

Best practice

Het documentaire project sluit perfect aan bij leerdoelen voor Nederlands en biedt leerlingen de kans om op een creatieve manier aan de slag te gaan met bronnenonderzoek en het schrijven van een betoog.

Het toewerken naar een vertoningsmoment in de vorm van een première geeft het project voor leerlingen lading en iets om naartoe te werken. Tevens heeft deze première-avond ervoor gezorgd dat ook de teamleider de succesvolle afsluiting heeft kunnen zien waardoor het project verder financiele ondersteuning krijgt en herhaald wordt.


Partners en achtergrondinformatie
Dit project is een samenwerking NEOS Cultuuronderwijs, Theater de Lieve Vrouw, Nicky Maas, Rinske Bosch en Lucienne de Groot. Meer weten over deze proeftuin? Neem contact op met Jurjen via jurjen@filmhubmidden.nl. Meer weten over onze andere proeftuinen? Ga naar filmhubmidden.nl/proeftuin.

Documentaire project bij jou op school?

Neem contact op met NEOS Cultuuronderwijs.
Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op