Berrie de Zeeuw werkte aan het lesmateriaal bij hét Franstalige Netflix-succes: “Lupin heeft veel in zich dat leerlingen intrigeert”

Leestijd ca. 4 minuten

De meeslepende Franse misdaadthrillerserie Lupin is het grootste Franstalige Netflix-succes ooit. Berrie de Zeeuw, docent Frans, werkte mee aan vijf lesbrieven bij Lupin. Deze zijn nu gratis beschikbaar.

In Lupin leer je de galante Assane Diop (gespeeld door Omar Sy) kennen die zijn vader wil wreken. In flashbacks zien we hoe vader Babakar, een Senegalese immigrant, ten onterechte werd beschuldigd van het stelen van een diamanten halsketting van de rijke familie Pellegrini.

Babakar stierf in de gevangenis en het lijkt erop dat de machtige Pellegrini's Babakar de diefstal in de schoenen hebben geschoven. Jaren na de dood van Babakar wordt de ketting geveild in het Louvre. Assane, een meester in vermomming, infiltreert in het museum en vertrekt met het juweel in zijn zak.

Hoe laat Lupin zich goed bespreken?

“Interessant zijn de maatschappelijke thema’s die het echte leven weerspiegelen, zoals racisme en het verschil tussen arm en rijk. Je kunt leerlingen vragen om hun mening onder woorden te brengen: is het volgens jou een goede weergave van het verschil tussen arm en rijk, en wat voor emoties roept het bij jou op? Daardoor voelen ze zich bij de lesstof betrokken en leren ze de serie op een dieper niveau waarderen. 

Het sieraad dat Assane steelt, behoorde ooit toe aan Marie Antoinette en het aspect arm en rijk laat zich goed in de relatie tot de geschiedenis van Frankrijk met Marie-Antoinette bespreken. Veel leerlingen vinden dat eindeloos interessant. Lupin toont ook het Louvre en veel van Parijs, een stad waar veel leerlingen een klik mee hebben.”

Wat zit er verder in de lesbrieven verweven?

“Ik heb natuurlijk ingezet op de taal, bijvoorbeeld vragen over welke woorden voorbij komen of het combineren van plekken en personages. Er komen ook vragen aan de orde over wat je ziet en wat er gebeurt om te kunnen nagaan of leerlingen de aflevering goed hebben begrepen, die zijn dus gericht op het kijk- en luisterbegrip.

Verder in de lessenserie wordt op een aantal kenmerkende aspecten van de serie ingegaan. Ik vind de spanningsopbouw heel goed, het zorgt ervoor dat je in het verhaal getrokken wordt. Opdrachten gaan daarover, hoe hebben de makers dit bereikt? Verrassende elementen volgen elkaar op en nieuwe personages geven een andere kijk op het verhaal. De makers spelen met het onverwachte en met illusie en dat is een leuk aspect van de serie waar leerlingen met de lesbrieven mee aan de slag gaan.”

Hoe is het zo gekomen dat je deze lessen maakte? 

“Ik geef les op het Pius X-College in Bladel, met name aan de bovenbouw havo en vwo. Mijn leerlingen begonnen over Lupin: meneer, heeft u deze serie al gezien? Ik ben een filmliefhebber en lesmateriaal maken is een hobby van me. “Hier moet ik iets mee,” dacht ik. Bij de eerste aflevering maakte ik een lesbrief en ik postte er een Facebook-bericht over. Dit bericht werd heel vaak ge-liket en docenten vroegen waar ze het lesmateriaal konden vinden. Zo is het balletje gaan rollen.

Voor Noordhoff werk ik als auteur en eindredacteur. In samenwerking met deze uitgeverij zijn er vervolgens vijf lesbrieven ontwikkeld en gratis beschikbaar gesteld. Bij Noordhoff, maar ook bij de vakvereninging Levende Talen waar ik als bestuurslid werk, proberen we leerlingen te motiveren en de blik op de francofonie te openen. Buiten Frankrijk zijn er immers nog veel meer landen waar Frans gesproken wordt, onder meer in Afrika. Lupin met een hoofdrolspeler van Senegalese komaf is een mooi voorbeeld van film die de interesse van leerlingen hiervoor aanwakkert.”

De lesbrieven bij het eerste seizoen van Lupin (bovenbouw havo/ vwo) zijn gratis beschikbaar. Het gaat om een vijfdelige serie (bij elke aflevering van elk 40 minuten een lesbrief). Als docent kies je zelf hoeveel afleveringen er klassikaal of in de eigen tijd gekeken worden.

GRATIS LESBRIEVEN BIJ LUPIN ONTVANGEN? Stuur je mail naar grandeslignes@noordhoff.nl

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op
s