Meester Hidde roept leraren op om film te spreken

Leestijd ca. 5 minuten

Landelijk

Samen met aardrijkskundeleraar Hidde Nuijten, bekend als de rappende meester Hidde, lanceerden we vorige week een clip om extra aandacht te vragen voor filmeducatie. “Films zijn de ideale manier om de leerlingen geboeid te houden én iets nieuws bij te brengen, omdat films vaak een diepere betekenis hebben", vertelt hij.

De lancering van de nieuwe website filmeducatie.nl met 's lands grootste filmdatabase voor het onderwijs, zorgt dat leraren nu nog meer met film kunnen doen. De vernieuwde database is de aanleiding van dit feestelijke clipje dat ZONA produceerde. "Ik ben ontzettend trots dat we nu een plek hebben waar alles samenkomt", vertelt Margreet Cornelius, projectleider van het netwerk.

500 topfilms en 150 interactieve filmlessen
Vijfhonderd topfilms, honderdvijftig interactieve filmlessen en bijna honderd workshops en activiteiten vind je in de nieuwe database. Deze info moet het leraren makkelijker maken om film in te zetten in de les. Alle interactieve lessen zijn gratis te gebruiken.

Meester Hidde: "Het gebruik van film in mijn lessen is onmisbaar. Niet alleen de leerlingen vinden het prettig om aan de hand van film onderwerpen te bespreken of te verduidelijken. Als filmliefhebber en rapper ben ik ook enthousiast om film als informeel middel te integreren in het onderwijs."

Danny in de buitenwijken
Voor zijn vak aardrijkskunde gebruikt hij voornamelijk documentaires. "Danny in de buitenwijken bijvoorbeeld, of De Muur, over grensgebieden. Maar eigenlijk is elke film bruikbaar, omdat locaties in films heel veel zeggen over een gebied en de cultuur aldaar. Denk aan een James Bond die de wereld over reist."

Naast het rappen maakt hij ook TikToks. Soms alleen, soms op het schoolplein met zijn leerlingen. "Tiktoks of Instagram stories zijn eigenlijk ook een soort hele korte films. Zo zie ik dat." Volg de rappende meester op Instagram of TikTok.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op