Leerlingen nemen een kijkje in een duurzame toekomst

Leestijd ca. 2 minuten

Filmhub Oost

Onlangs keken derdejaarsleerlingen van het Kandinsky College in Nijmegen de film 2040 (Damon Gameau, 2019). Geïnspireerd gingen ze aan de slag met plannen voor een duurzame toekomst voor hun eigen school. Ze presenteerden hun klimaatoplossingen in creatieve video's.

Fietsplannen voor leerlingen, moestuinen op het dak van de school en plasticvrije kantines: hoogstwaarschijnlijk werkelijkheid in 2040 – nu al gepresenteerd door leerlingen in een door hen gemaakt filmpje. Deze activiteiten vormden de pilot voor een project van Climate Cleanup en InScience. Samen met initiatiefnemer Provincie Gelderland en met ondersteuning van Filmhub Oost wordt nu een reeks lesdagen op middelbare scholen georganiseerd.

2040

De film 2040 toont op een realistische en optimistische manier hoe de wereld er over 20 jaar uitziet als we uitvoering geven aan de klimaatoplossingen die nu beschikbaar zijn. Door te wijzen op de grote hoeveelheid oplossingen in plaats van de focus te leggen op de ernst van de problemen werkt de film hoopgevend en bemoedigend. Leerlingen en docenten gaan na afloop samen in gesprek. Daarna worden de leerlingen uitgedaagd om zelf na te denken over klimaatoplossingen. Hoe kan de school in 2040 duurzamer zijn? En hoe kun je jouw klimaatoplossingen presenteren door middel van film? Met behulp van interactief lesmateriaal dat leerlingen aan het denken zet over klimaatoplossingen hopen we te bouwen aan een klimaat- en mediabewuste generatie.

50 scholen klimaatbewust

Dankzij Provincie Gelderland kunnen InScience en Climate Cleanup jongeren inspireren met behulp van de film 2040. Ze zullen in elke Gelderse gemeente op minimaal één school een lesdag verzorgen.

Een lesdag of een filmvertoning voor jouw klas?

Lees meer

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op