Terugblik Filmeducatie Kennisdag 2023

Leestijd ca. 3 minuten

Landelijk

Samen met onze netwerkleden kwamen we vrijdag 10 februari in Eye Filmmuseum bij elkaar voor de tweede filmeducatie Kennisdag. We begonnen de dag in een volle bioscoopzaal met muziek door Shariffa Bahri met op het grote doek archiefbeelden uit Amsterdam. Farid Tabarki nam ons in zijn keynote mee in gedachten over de 'Vloeibare Samenleving' en projectleider Margreet Cornelius vertelde over de plannen voor komend jaar.

Vloeibare Samenleving

Een samenleving waarin verandering constant is en onzekerheid nog de enige zekerheid. Dit verbond Farid Tabarki in zijn keynote aan de logica van netwerken. Hoe werk je samen in een netwerk, hoe laat je het denken in hiërarchische structuren los? Hij hing zijn verhaal op aan zeven vinkjes (veerkracht, vooruitzien, variëteit, verbinden, vertragen, verkeerd lopen en vloeibaar leiderschap). Na de keynote ging iedereen zijn eigen weg in de drie workshoprondes.

Evaluatie

Ruim 80 deelnemers hebben het evaluatieformulier ingevuld en de Kennisdag een rapportcijfer gegeven. De dag kreeg een 8,1.

Top 5 best gewaardeerde sessies

  1. De kracht van SEO

  2. Aan de slag met animatie

  3. Inclusief schrijven + Film en theater in het mbo

  4. Het verhaal van de maker(s) - Ruud Lenssen, Shamira Raphaëla, Froukje Tan

  5. Waarom kan ik tandpasta niet eten? (LessonUp)

Tips & Tops

  1. Ik heb handvaten gekregen voor de aanpak van filmeducatie in de klas maar ook nieuwe technische 3D animatie skills geleerd.

  2. Ik heb veel nieuwe mensen ontmoet en contacten uit het veld opgedaan, heel inspirerend.

  3. De gesprekstafels in de koffiepauzes misten een gespreksleider. Misschien de volgende keer speeddaten?

  4. De lunch was niet heel spannend (maar toch ook wel heel fijn dat deze er was).

  5. Het was een inspirerende dag maar het was ook veel. Mijn hoofd zat aan het eind van de dag heel vol.


Resultaten

Middels de interactieve quiz van projectleider Margreet Cornelius hebben we wat informatie van onze leden verzameld. Welke focusgroep wordt er bijvoorbeeld gemist? Wat is nu de meerwaarde van het netwerk? Kijk maar hier. Voormalig Filmleraar van het Jaar Jeroen Stultiens deelde zijn best practices in een workshop. Ze voerden ook een opdracht uit die hij steevast inzet op de Montessori basisschool in Roermond waar hij voor de klas staat. Zie enkele resultaten en de aftermovie hieronder. Eva Lenis gaf de workshop Aan de slag met animatie, ook dat leverde mooie resultaten op. Net als de workshop Beeldverhaal van de Animatiebus. Bekijk ze hieronder.

Volgend jaar!

Er komt zeker een derde Kennisdag! De datum voor de Kennisdag van 2024 maken we spoedig bekend. En natuurlijk kun jij ook meedenken over de invulling ervan. Ideeën zijn welkom!

Leuk dat je er was!

Ben je er volgend jaar weer bij? Wij hebben enorm genoten van je komst en vonden het heel waardevol dat veel leden ook hun collega's meenamen. Het was fijn om omringd te zijn door zoveel bevlogen mensen die bezig zijn (of meer willen met) filmeducatie. Heb je nog vragen, over een bepaalde workshop misschien? Een inzicht dat je wilt delen? Of zoek je iets anders?

Stuur ons een mailtje

Bovenstaande teamfoto en alle beelden vanaf workshopronde drie zijn gemaakt door Melanie Lemahieu.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op