Interview met Dylan Haegens over zijn nieuwste film: Superkrachten voor je Hoofd

Leestijd ca. 3 minuten

Bekend om zijn creatieve video's en sketches, heeft Dylan Haegens nu een nieuwe uitdaging aangepakt: de regie van Superkrachten voor je Hoofd. We spraken met hem over zijn passie voor storytelling via Youtube en hoe dat zich heeft vertaald naar het grote scherm. Wat zijn de lessen en ervaringen die hij onderweg heeft opgedaan?

Hoe vond je het om de film Superkrachten voor je Hoofd te regisseren?

"Ja, te gek! Ik doe al langer dan 15 jaar YouTube-video's maken en begon destijds voor de fun. YouTube was een speeltuin waar je content kon maken en wij maakten eigenlijk altijd al fictie, zoals comedysketches en -series. Dat ontplofte en ik regisseerde vaak onze content, terwijl mijn vrouw Marit schrijft.

Toen we in 2018 onze eerste film (De film van Dylan Haegens) maakten met een vriend (Bas Teylingen), besefte ik dat het erg leek op wat we online deden, maar dan met een groter team. Dus op de set van Superkrachten voelde ik me als een vis in het water."

" Na 15 jaar content maken hebben we geleerd creatief om te gaan met situaties, dus we weten gelukkig heel snel te schakelen."

Dylan Haegens

Wat is het grote verschil tussen het regisseren van een Youtube-video en de regie van een speelfilm?

"Eigenlijk valt dat dus in die zin wel mee. YouTube-content maken we al met een hele crew, inclusief geluid, cameraman, script en productie. Onze video's lijken erg op het maken van een speelfilm, alleen is film veel groter, met meer opnamedagen en budget. Daardoor kun je ook meer uitpakken. Voorbereiding kost wel meer tijd. Voor YouTube heb ik één dag voor decoupage, maar voor Superkrachten voor je Hoofd hadden we vijftien decoupage-dagen. Dat is veel chiller, omdat je goed kunt nadenken over elk shot."

En hoe ging dat op de set van Superkrachten voor je Hoofd? Liep alles gesmeerd?

"Volgens mij is er geen enkele productie dat helemaal gesmeerd loopt, dat is gewoon onmogelijk. Maar de grap is dat het de eerste week wel helemaal perfect liep. Eén ding wat het afgelopen jaar bleef misgaan voor ons was het weer. Het was het natste jaar in Nederland, en elke keer als we buitenscènes hadden, regende het gigantisch. Na 15 jaar content maken hebben we geleerd creatief om te gaan met situaties, dus we weten gelukkig heel snel te schakelen. Zo zijn er stellages gebouwd om de acteurs droog te houden en probeerden met het draaien met scherpte-diepte de regen te verbergen.

Omdat we een zomerse look wilden - niet nat en winters - was het een constante uitdaging. Desondanks verliepen de draaidagen zeer soepel, mede dankzij het geweldige team dat volledig achter het verhaal stond. Alle departementen hebben een hart voor dit verhaal gehad en dat heb je ook wel gemerkt op de set."

" Denk na over waar jouw passie ligt. Wat vind je fantastisch om te maken? Welk verhaal wil jij echt vertellen?"

Dylan

Wat is jouw ultieme tip voor kinderen en jongeren die voor het eerst bezig gaan met video's en film maken?

"Mijn ultieme tip? Denk na over waar jouw passie ligt. Wat vind je fantastisch om te maken? Welk verhaal wil jij echt vertellen? Als je die antwoorden hebt, kun je met echte passie iets maken wat er dan van af spat. Bij dit project bijvoorbeeld, had iedereen zoveel passie voor het verhaal, dat iedereen zich voor 100% inzette. En ja, dat levert echt mooie resultaten op."

Het verhaal is ontleend uit het boek Superkrachten voor je Hoofd. Welke les heb jij gehaald uit het boek Superkrachten voor je Hoofd?

"Het boek staat vol met lessen en is een doe-boek met anekdotes en challenges die je samen met je ouders kunt doen. Het is dus geen fictief verhaal. Marit en Wouter (schrijver van het boek) hebben samen een scenario geschreven, wat een flinke uitdaging was omdat het boek geen hoofdpersoon of personages heeft. Ze hebben met de handvatten uit het boek een script gemaakt en in de film hebben we een Disney/Pixar vibe gecreëerd.

Wat ik zelf heel mooi vind uit het boek, is het zinnetje: “Durven wat je eigenlijk niet durft”. Dat is heel toepasselijk voor mij, omdat ik een tijdje met een angststoornis heb gekampt en op een gegeven moment heel veel dingen niet meer durfde. Maar ja, hoe overwin je angsten? Door ze toch aan te gaan. Dus dat zinnetje wat uit het hoofdstuk 'Angsten' komt, vind ik een van de mooiste dingen die ook in de film terugkomt."

" Ga gewoon lekker aan de slag met film!"

Dylan Haegens

Hoe kijk jij naar schaamte, vooral in de context van de filmwedstrijd waarin leerlingen met het hoofdstuk over schaamte aan de slag gaan?

"Kijk, ik geloof dat niets per se fout is, vooral niet bij het maken van content. Het maakt niet uit wat je maakt, want niets is verkeerd. Je moet gewoon je eigen ding doen. Tegenwoordig is het veel makkelijker om je eigen content te maken, want iedereen heeft een mobieltje, iPad of camera bij de hand. Dus ja, gewoon maken, maken, maken. En onthoud: niets is fout."

Eerder vroegen we hoofdrolspeler Finn naar zijn favoriete superkracht. Welke superkracht zou jij graag willen hebben?

"In de film ben ik de bad guy, Snotman (zie foto), en eerlijk gezegd zijn z'n superkrachten niet zo leuk. Hij schiet met snotballen en slijmdraden, en dat is niet echt mijn ding. Maar de good guy van de film, Helix, kan mensen genezen, en dat lijkt me echt geweldig. Eigenlijk zou ik het allerliefste net als Helix willen zijn in de film. Heb ik mezelf toch de verkeerde rol gegeven in de film, haha."

Is er nog iets dat je graag kwijt wil?

"Het allerbelangrijkste is dat je je passie erin stopt. En tegen alle jonge filmmakers wil ik zeggen: Als je erg hard je best doet en je blijft interesseren voor het filmvak, wie weet sta je over een paar jaar wel met mij op de filmset. Ik zoek altijd naar nieuwe, jonge talenten met een passie voor film. Dus, als je geïnteresseerd bent, stuur me gerust een berichtje. We kunnen altijd extra handen gebruiken en zoeken gepassioneerde crewleden. Ga gewoon lekker aan de slag met film!"

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op