Hiphop-clipmaker Tije Lennips

Leestijd ca. 5 minuten

De coachende rol van filmleraar Elroy Gramsbergen op het Leon van Gelder, een vmbo in Groningen, was essentieel voor de ontwikkeling van Tije Lennips tot hiphop-clipmaker en fotograaf.

Reizen. Plekken ontdekken waar je anders nooit was gekomen. Dat was wat Tije (21) graag wilde meemaken als videomaker. En dat is gebeurd. Tije maakt muziekvideo's voor de grote hiphopartiesten in Nederland, zoals Sevn Alias en Bizzey. Gevestigde hiphop-labels zoals TopNotch nemen hem mee naar Londen, Parijs en Berlijn om daar clips te maken. Hij gaat mee naar de shows van artiesten, komt backstage.

Doorgaans is een videoclip-project uitgestrekt over een maand, maar de verwachting in de hiphop-industrie is dat de dingen snel gaan. "Mijn opdrachtgevers weten dat je bij mij kunt aankloppen en dan heb je na zeven dagen een product bij je."

Bekijk de video van Machario, gemaakt door Tije

Meer werk van Tije Lennips bekijken? Ga naar zijn Instagram.

Als jongen had Tije nog niet per se interesse in hoe regie en script werkt. "Maar ik voelde me wel aangetrokken tot het idee dat je zelf een video in elkaar kunt zetten en dat het aan jou is om te verzinnen hoe alles verloopt in zo'n korte film. Met mijn telefoon maakte ik stop-motion-video’s, gewoon op mijn slaapkamer. Erna spaarde ik voor een tweedehands camera."

Toen hij die kocht, was hij veertien. "Ik filmde in de natuur, op vakantie. Als er ergens een opening was, nam ik mijn camera mee en maakte ik een after-movie terwijl ik er niet voor was gevraagd. Ik wilde dat gewoon maken. Een filmpje van de opening van een skatebaan stuurde ik achteraf op naar de eigenaars. Ze waren er heel blij mee en zetten het op hun Instagram-pagina." En toen kreeg Tije door: hee, mensen kunnen dit gebruiken als promotiemiddel. "Dan wordt het extra leuk om iets te maken. Overal zag ik momenten om video's te maken."

Vijf jaar nadat Tije thuis op zijn kamer was begonnen met filmen, zat hij in Oeganda voor de opnamen van een documentaire over handgemaakt textiel. Hij was toen een tweedejaars op het mbo. Maar daar zat nog een hele weg tussen. "Ik heb dyslexie en dyscalculie wat naar school gaan best lastig maakte. Als je drie keer langer over lezen en schrijven doet, heb je er op een gegeven moment minder zin in."

" Dankzij coaching, kon ik een vol portfolio laten zien"

Tije Lennips

Eerste opdrachtgevers

Op het Leon van Gelder, de vmbo in Groningen waar filmleraar Elroy Gramsbergen het vak media/film geeft, kon Tije in de praktijk bezig zijn met iets specifieks dat hij echt leuk vindt: film. Coaching door Elroy heeft Tije vooruit gebracht. Tije zat bij Hest al Heurd, het tv-programma voor de lokale omroep dat Elroy heeft opgezet. Daar leerde hij hoe je als team een item kunt maken, beeld nabewerkt en met feedback omgaat.

"Elroy zag dat ik echt mijn werk ervan wilde maken en op school kreeg ik ook feedback op video's die ik in mijn vrije tijd had gemaakt." Via Elroy kreeg hij zijn eerste opdrachtgevers. "Van de eerste kreeg ik vier VVV-bonnen van 25 euro, dus honderd euro voor een project waar ik 80 of 90 uur in had gestoken. Maar voor mij was het: wow, je kunt hier geld mee verdienen!" Elroy legde ook uit hoe je je opstelt tegenover opdrachtgevers en je je klantenkring kunt uitbreiden.

Vol portfolio

Na het vmbo ging Tije door naar Noorderpoort in Groningen, een mbo voor AV-specialist. Omdat het een ‘kunst-mbo’ is, kom je er niet zomaar op. Je moet dus eerst toelating doen met een portfolio en dan een toelatingsopdracht maken. Maar omdat Elroy Tije had gecoacht, had hij al een vol portfolio. "Ik kon vijftien videoprojecten laten zien, dus dat was heel vet."

Bij vmbo's en mbo's mét kunstvakken word je opgeleid tot een maker. Dat houdt meer in dan het juiste shot maken. Vmbo- en mbo-opleidingen waarbij het makerschap het uitgangspunt is, zijn echter een zeldzaamheid. En dat is jammer voor mensen die visueel sterk zijn en bij wie taal 'niet goed blijft hangen'. Want het wil het niet zeggen dat je niet goed best doet. Je sterke kanten liggen op een ander vlak, zoals film. Maar je moet wel de kans krijgen om je artistieke grenzen te verkennen, voordat je er iets mee kan.

Van nul naar honderd

Tije: "Vind je iets waarvoor je jezelf niet hoeft aan te zetten en te motiveren, maar de energie uit jezelf komt? Ga daar gewoon achteraan. Blijven doorgaan en onthoud dat je je in stapjes ontwikkelt. Je kunt niet in één keer van nul naar honderd. Begin klein, bouw het op, houd vol en heb vooral heel veel plezier in de tussentijd."

Bekijk een film die Tije maakte als leerling van filmleraar Elroy Gramsbergen

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op