Brainpower bespreekt hiphop-video's: "Hoe je als mens en artiest bent, komt altijd naar voren"

Leestijd ca. 4 minuten

Muziekvideo's en dus ook hiphop-clips hebben een eigen beeldtaal. Brainpower daarentegen morrelt liever aan bestaande conventies.

Wat de kracht is van hiphop-video? Brainpower vat het samen in één zin: "Hiphop laat zich niet vervalsen, dus hoe je bent als mens en als artiest komt altijd naar voren." Hiphopartiesten rappen vaak naar de camera toe, alsof ze je rechtstreeks aanspreken. Korte shots benadrukken het tempo van de muziek. De camera filmt vanuit een lage hoek, waardoor de artiest machtig op je neerkijkt.

Hij is niet echt van de conventies, zegt Brainpower. "Maar wél van conventies verbreden of doorbreken." Pure Spitter is opgenomen in het Amsterdamse Concertgebouw, één van 's werelds mooiste zalen. "Er hangt een bepaalde energie, zelfs rust en magie voorafgaand aan een optreden, maar vooral ook ná een optreden in een mooie lege zaal."

Conventies doorbreken

Wat hij wilde laten zien, is dat hiphop als genre net zo serieus genomen mag worden als klassieke muziek. "Dus dat er over honderden jaren ook nog steeds met respect en liefde gesproken wordt over de beste rappers, zoals er nu over de grote componisten gesproken wordt. Oneindig aanwezig. Als tijdloze kunst. Timeless art."

" Raps op de juiste track. Hart op de juiste plek. M'n teksten zijn het hardst van allemaal ook als ik fluister, gek"

Brainpower in Pure Spitter

In Pure Spitter is het performen naar de camera herkenbaar als conventie. "Ik wilde de pure kracht van lyricism als art form accentueren." Handheld shots creëren een groter gevoel van directheid voor de toeschouwers. Ook wordt gebruikt gemaakt van drones waarmee je verbluffende perspectieven kunt creëren die de sfeer van een ruimte goed overbrengen. Brainpower: "En dat in een lege zaal."

Performen als kunstvorm

De tekst is een zeer belangrijk instrument voor MC's die zich inzetten voor het perfectioneren van de ambachten van het lyrische meesterschap en de interactie met het publiek. Maar niet alleen muziek en tekst zijn een kunstvorm. "Ook het performen van de song is kunst. Hoe je de emoties van de song overbrengt, legt de ziel van de artiest en zijn of haar kunst bloot." De combinatie moet kloppen. "Dan krijgt het geheel een haast magische meerwaarde als song. De audio en de video. Beeld & geluid."

In Spreek wilde Brainpower een mooie tegenstelling creëren van twee elementen: "het performen naar de camera in combinatie met drone shots waar ik niet perform of niet te zien ben."

" Je leeft pas echt… Als je kan zijn wie je bent. Kan zeggen wat je voelt - en in je zijn wordt erkend."

Brainpower in Spreek

Meer hiphop-video's en de beste films

Bekijk de selecties muziekvideo's & speelfilms en vier het 50 jarige bestaan van hiphop.

25 jaar Brainpower

Artiest, songwriter, producer, creatieve duizendpoot en woordkunstenaar Brainpower (Gerrit-Jan Mulder) kijkt terug op een carrière van 25 jaar. Met ruim 100 miljoen streams en views en anderhalf miljoen fysiek verkochte platen is zijn repertoire omvangrijk. Meer getallen waaruit blijkt hoe geliefd Brainpower is: 96 singles, 15 albums en zo'n 50 gouden en platina platen en awards. Zijn meest recente studioalbum draagt de naam ‘Barlito’s Way’ en hij werkt aan maar liefst drie nieuwe albums. In verschillende films is zijn muziek hoorbaar, waaronder The Equalizer 2 met Denzel Washington. Brainpower geeft colleges (tot eind mei 2023) over de evolutie van de hiphopcultuur in theaters. Je volgt Brainpower (Instagram, Twitter en Facebook) via @MCBrainpower.

Iedere maand als eerste het laatste nieuws rondom filmeducatie ontvangen?

Schrijf je in voor onze onderwijsnieuwsbrief!

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op