Eye's gastdocent Pauline Wijnen: “Als museumdocent heb ik gelijk de aandacht van de kinderen”

Leestijd ca. 3 minuten

Leerlingen in het basisonderwijs beleven Eye Filmmuseum en de collectie in hun eigen klaslokaal met Eye’s unieke gastlessen boordevol korte films en creatieve opdrachten waarbij leerlingen ook zelf heel veel mogen doen. Gastdocent Pauline Wijnen vertelt erover.

Wat kunnen we van zo’n gastles verwachten?

“Het zijn nieuwe gastlessen die scholen in heel Nederland kunnen boeken. Ik kreeg de eer om ze als eerste te mogen uitproberen en ze zijn echt heel erg leuk. Met de gastlessen ontdekken leerlingen hoe film in elkaar zit, hoe werkt dat eigenlijk? Het gaat om actief kijken, film ervaren en erover praten: wat heb je gezien, wat vond je ervan? Binnen Eye is veel kennis in huis over je kinderen laat proeven van film en ze cultureel erfgoed laat beleven; het museum is echt een voorloper hierin geweest.”

Hoe reageren leerlingen?

“Ik kom van het museum en neem films en spannende voorwerpen mee, daarmee heb ik gelijk de aandacht van de kinderen. Ik merk ook dat ze in de vertrouwde omgeving van hun eigen klaslokaal snel leren.

Bij de gastles Een koffer vol film voor groep 1 en 2 kom ik binnen met een koffer met voorwerpen die terugkomen in de korte films die ze kijken. De kinderen ontdekken: hee, dit voorwerp zag ik in die ene film! Het is een leuke actieve manier om met kleuters naar film te kijken en in te gaan op wat ze hebben gezien.

Bij Animeer je klas voor groep 3 en 4 maken leerlingen personages van de stoelen in hun klaslokaal met ogen, brillen en monden. We filmen, laten de stoelen dansen met gebruik van animatietechniek en met elkaar maken we er een verhaaltje bij. Voor de kinderen een groot plezier en zelf geniet ik er net zoveel van.”

Wat is jouw tip voor cultuurcoördinatoren?

“We leven in een tijd waarin film heel erg leeft. Kinderen houden van film, zien veel en groeien op in een beeldcultuur. Op scholen is er dan ook een groeiende aandacht voor filmeducatie. Steeds meer scholen organiseren een themaweek waarin leerlingen met film bezig zijn. Met de vier gastlessen van Eye kunnen alle groepen- van kleuterklas tot groep 8- binnen een week les krijgen over film en beeldtaal.

De organisatie kost de school weinig tijd en je voldoet met deze gastlessen aan het curriculum. Je vindt dit ook terug op de activiteitenpagina’s van Eye Filmmuseum, beschreven aan de hand van kerndoelen en leeropbrengsten. Of leraren zelf ook meedoen met de gastlessen? Dat is leuk, maar even achteroverleunen mag natuurlijk ook!”

Over Eye’s gastlessen

Scholen in heel Nederland kunnen de gastlessen van Eye Filmmuseum boeken. De gastlessen zitten boordevol grappige, bijzondere, historische en hedendaagse korte films uit de museumcollectie en bomvol actieve opdrachten, zoals filmen, acteren en muziek maken. De gastdocent brengt alle benodigde techniek mee, alleen het digibord is van de school nodig.

Boek een gastles en haal het Filmmuseum je klaslokaal in!

Ga naar website Eye

Credit afbeeldingen: Dodu: The Cardboard Boy, regisseur José Miguel Ribeiro (filmstill boven), Corinne de Korver (foto leerling onder).

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op