"Het lesmateriaal bij Kabam! gaat over kijken, maar ook over ervaren met je andere zintuigen"

Leestijd ca. 5 minuten

Eva Laurillard (Taartrovers) is één van de makers van het lesmateriaal bij de serie Kabam! Ze vertelt over de les bij Spullenmonster, met doe-opdrachten over de rollen van de pratende knuffels én over het gebruiken van je fantasie bij licht en donker.

Waar gaat Kabam! over?

"In deze 10-delige serie maak je kennis met de vindingrijke kinderen uit de klas van meester Mo. In elke aflevering overwint een leerling een herkenbare kinderangst. Iedereen is weleens bang. Bonkt je hart en sta je op je benen te trillen? Met een beetje fantasie kun je je angsten de baas zijn.

Kabam! toont op een speelse en grappige manier dat er gelukkig vaak ook een oplossing voor handen is. De serie gaat over eigen kracht en omgaan met de spannende dingen in het leven. Als volwassene vind ik Kabam! ook heel inspirerend."

Waar gaat Spullenmonster over?

"Je ziet Mahin spelen met haar vriendje Kairo. Mahin geeft de knuffels stemmetjes, dat kan ze heel goed. Elke knuffel bedeelt ze een eigen karakter toe. Later durft Mahin niet te slapen omdat ze bang is voor het spullenmonster onder haar bed. Kinderen hebben een sterkte verbeeldingskracht, in het donker lijkt zo'n monster, echt te bestaan."

"Maar Mahin geeft het spullenmonster een grappig en lief karakter. Ze laat het een kopje cappuccino maken voor haar knuffel. Wat er gebeurt is eigenlijk heel klein, maar voor kinderen is het een herkenbare angst voor kinderen, echt een klassieker. In Spullenmonster overwint Mahin zelf haar angst met haar verbeelding. Net als de kinderen in de andere Kabam!-afleveringen, buigt Mahin haar angst om. En dat is wat de serie sterk maakt."

Wat kunnen we van het lesmateriaal verwachten?

“Als leerkracht start je met het kijken van de aflevering met de klas van acht minuten. Vervolgens praat je met de kinderen over de film. Je kijkt ook fragmenten terug waarbij je samen met de kinderen actief dingen onderneemt in het klaslokaal. De doe-opdrachten gaan vooral over de rollen van de pratende knuffels. Ze luisteren naar de stemmetjes die Mahin doet. Pak een knuffel en vraag wie een idee heeft voor een stem. Als iets een hoge stem heeft of juist een lage, aan wat voor karakter denk je dan?"

Voor een andere opdracht maak je het lokaal donker. De oefening gaat om kijken naar contouren van een doek met daaronder knuffels in het donker, dat hebben ze ook gezien in Spullenmonster. Wat zou het kunnen zijn, een heks of monster? Tot slot vraag je hoe het kan dat Mahin later lekker aan het spelen is met het spullenmonster. Zo breng je het gesprek op dat dat je je fantasie over wat er in het donker zou kunnen zijn, ook kunt ombuigen.

Een extra opdracht is zelf een sokpop maken. Dan kunnen kinderen langer doorgaan met stemmetjes en langer ermee spelen in het klaslokaal en misschien ook thuis."

" We willen heel jonge kinderen al laten ervaren hoe film je kan raken maar ook hoe je zelf iets kunt maken."

Eva van Taartrovers

Wat is 'typisch Taartrovers' aan deze lessen?

“Lesmateriaal bij deze serie maken was heel leuk. Kabam! is een feestje om naar te kijken, met een sterke art direction en goed-gecaste kinderen. We maakten het lesmateriaal in samenwerking met de Theatermakerij lessen.

We konden voor ons gevoel echt los. Bij Taartrovers draait alles om verwondering. We willen heel jonge kinderen al laten ervaren hoe film je kan raken maar ook hoe je zelf iets kunt maken. We zijn vooral bekend van het Taartrovers Film Festival, waar we jonge kinderen verrassen met een inspirerende films, prikkelende installaties en mooie materialen om zelf dingen mee te maken, maar werken ook in opdracht voor filmtheaters, festivals en het onderwijs.

We zetten in op het artistieke: wat spreekt de verbeelding aan, en met welke vorm en materialen kunnen ze er hun eigen verhaal van maken, zonder dat we ze al teveel een bepaalde richting opduwen? Op deze manier geven kinderen -al vanaf een jaar of twee, drie- op een creatieve wijze vorm aan hun eigen verhalen.

Je ziet dit terug in de lessenreeks want die gaan over meer dan alleen kijken. Met de lessen onderzoeken de kinderen ook: hoe ruikt iets? Hoe klinkt het? Dus de filmlessen gaan ook over het ervaren met al je zintuigen."

Open de gratis les bij Spullenmonster (groep 1-3)

Het lesmateriaal bij Spullenmonster in LessonUp staat voor je klaar, maar ook de andere 9 lessen bij de 10-delige serie Kabam! Elke les duurt zo'n 35 minuten. Via de digitale les heb je direct toegang tot het kijken van de aflevering.

Ga naar LessonUp

Bekijk de trailer van Kabam!

Het lesmateriaal bij Kabam! is tot stand gekomen als een samenwerking tussen Taartrovers, Theatermakerij Enschede, IJswater Films en KRO-NCRV en Filmhub Oost, geïnitieerd door het Netwerk Filmeducatie.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op