“Met Kabam! ontdekken kinderen: met een beetje fantasie doe ik echt alles!”

Leestijd ca. 5 minuten

Tamara

Eva Laurillard vertelt over het nieuwe lesmateriaal bij de serie Kabam!. Bijzonder: bij elke filmles zit een maakopdracht die over meer gaat dan alleen kijken. Het gaat ook over het ervaren met je andere zintuigen, hoe ruikt iets? Hoe klinkt het?

In de 10-delige serie Kabam! maken we kennis met de vindingrijke kinderen uit de klas van meester Mo. In elke aflevering overwint een leerling een herkenbare kinderangst. Eva van Taartrovers is een van de makers van de eigenwijze lessenreeks bij de serie.

Waar gaat Kabam! over?

"Iedereen is weleens bang. Kabam! toont op een speelse en grappige manier dat er gelukkig vaak ook een oplossing voor handen is. In ‘Muzieklift’ gaat Kemal bij zijn oma op bezoek. Oma zit in een rolstoel en woont in een hoge flat. Als Kemal met haar uit wil, moeten ze met de lift.

Kemal vindt de lift een beetje eng omdat die allemaal gekke geluiden maakt, daarom neemt hij altijd de trap. Hij probeert de lift te vermijden met opmerkingen als: 'het gaat vast regenen, misschien moeten we niet naar buiten gaan?'.

Maar oma is beslist: we nemen de lift en gaan lekker naar buiten. Kemal bedenkt de ultieme oplossing. Hij houdt heel erg van drummen, met zijn drumstokjes slaat hij overal op om muziek te maken. Als hij in de lift overal tegenaan tikt, hoort hij geluiden van de lift niet meer zo. Zo maakt hij eigenlijk muziek samen met de lift!

Kabam! gaat dus over eigen kracht en omgaan met de spannende dingen in het leven. Bonkt je hart en sta je op je benen te trillen? Gelukkig kun je met beetje fantasie je angsten de baas zijn, zo doe je dat gewoon! Als volwassene vind ik deze serie ook heel inspirerend."

Wat kunnen we van het lesmateriaal verwachten?

“Als docent start je met het kijken van een aflevering met de klas; steeds een kort verhaal van zo’n 7 minuten. Bij de bespreek-opdrachten kijk je fragmenten terug waarbij de leerlingen ook actief dingen ondernemen in het klaslokaal.

Bovenstaande afbeelding: Eva Laurillard van Taartrovers.

‘Voetbalketting’ gaat over Jairo die heel goed kan voetballen. Als hij op het schoolplein een doelpunt wil scoren, houdt hij zijn geluksketting vast en dan lukt het. Jairo heeft moeite met lezen, maar bedenkt dat hij zijn ketting ook kan gebruiken bij het lezen. Als maakopdracht kunnen leerlingen hun eigen geluksketting maken, hoe ziet die eruit en welke materialen kun je ervoor gebruiken?

Bij 'Gymtovenaar' is de opdracht: trek iets aan uit de verkleedkist of gevonden voorwerpen-bak en vertel wat dat met je doet. Hoe voel je je als je een te grote broek aanhebt of een te gekke paarse trui ? Ongemakkelijk? Of is het juist heel grappig?"

" We willen heel jonge kinderen al laten ervaren hoe film je kan raken maar ook hoe je zelf iets kunt maken."

Eva van Taartrovers

Wat is 'typisch Taartrovers' aan deze lessen?

“Het was heel leuk om in samenwerking met de Theatermakerij lessen bij Kabam! te maken. De serie, met een sterke art direction en goed-gecaste kinderen, is een feestje om naar te kijken. We konden echt los!

Bij Taartrovers draait alles om verwondering. We willen heel jonge kinderen al laten ervaren hoe film je kan raken maar ook hoe je zelf iets kunt maken. We zijn vooral bekend van het Taartrovers Film Festival, waar we jonge kinderen verrassen met een inspirerende films, prikkelende installaties en mooie materialen om zelf dingen mee te maken, maar werken ook in opdracht voor filmtheaters, festivals en het onderwijs.

We zetten in op het artistieke: wat spreekt de verbeelding aan, en met welke vorm en materialen kunnen ze er hun eigen verhaal van maken, zonder dat we ze al teveel een bepaalde richting opduwen? Op deze manier geven kinderen -al vanaf een jaar of twee, drie- op een creatieve wijze vorm aan hun eigen verhalen.

Je ziet dit terug in de lessenreeks want die gaan over meer dan alleen kijken. Met de lessen onderzoeken de kinderen ook: hoe ruikt iets? Hoe klinkt het? Dus de filmlessen gaan ook over het ervaren met al je zintuigen."

Bekijk de gratis lessenreeks

De tien gratis LessonUps zijn geschikt voor groep 1-4. Elke les duurt zo'n 35 minuten. Via de LessonUp heb je direct toegang tot de aflevering.

Ga naar LessonUp

Dit is Kabam!

Kabam! is een 10-delige serie van regisseur Elisabeth Hesemans voor IJswater Films en KRO-NCRV, uitgezonden door de NPO. De lessenserie is gemaakt door de Theatermakerij en Taartrovers.

Over Theatermakerij

Theatermakerij Enschede is een jeugdtheaterschool die naast theaterlessen ook filmlessen verzorgt en educatief materiaal ontwikkelt. De Theatermakerij heeft kennis in huis over hoe je jonge kinderen kunt laten reflecteren op theater en film. Leren door te doén is een belangrijk uitgangspunt in de lessen die de Theatermakerij maakt en geeft. Hun kennis over theater en filmeducatie is vertaald naar de lessenserie bij Kabam!

Over Taartrovers

Taartrovers is gespecialiseerd in filmeducatie voor het jonge kind en is bij het publiek vooral bekend van het Taartrovers Film Festival (met speciaal scholenprogramma) gericht op kinderen van 2-9 jaar. Op het festival kijken ze bijzondere films en bezoeken ze de ‘Speeltuin van de Verbeelding’ vol installaties die uitdagen om met alle zintuigen al spelend, onderzoekend en makend, te leren over kunst en film.

Het lesmateriaal is tot stand gekomen als een samenwerking tussen Taartrovers, Theatermakerij Enschede, IJswater Films en KRO-NCRV en Filmhub Oost, geïnitieerd door het Netwerk Filmeducatie.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op