Idriss Nabil speelt meester Mo in Kabam!: "Ik gun elk kind een leraar die met zoveel plezier lesgeeft!"

Leestijd ca. minuten

Idriss Nabil speelt meester Mo in de serie Kabam! In dit interview vertelt hij hoe een goede kinderfilm kan bijdragen aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.

Wat voor meester wilde je dat meester Mo zou zijn? 

"Meester Mo is goedlachs en bovenal inlevend. Hij heeft snel door wat er écht speelt bij de kinderen en reageert erop, dus hij heeft echt aandacht voor ze. Tijdens de repetities voor de opnamen van de serie bleek al snel hoe de kinderen die de rollen speelden, actief bij de lessen van meester Mo betrokken konden worden. In de aflevering Gymtovenaar vertelt hij een verhaal en de kinderen stonden hem spontaan bij door dieren die in het verhaal voorbijkomen na te doen."

"Vanuit de interactie met de jonge acteurs zijn verschillende scènes ontstaan. Dat was mogelijk omdat de regisseur, Elisabeth Hesemans, veel ruimte gaf voor improvisatie. En zo is er een meester Mo ontstaan die goed paste."

Waarom zouden alle leerlingen Kabam! moeten kijken?

"Ik denk dat Kabam! heel fijn is om te kijken met kinderen in de klas. Niet alleen omdat de afleveringen heel speels en slim in elkaar zitten, maar ook omdat de kinderen en hun angsten serieus worden genomen. Je gaat als kijker helemaal mee in hun beleving. Het thema van de serie is 'Iedereen is weleens bang'. Wat het sterk maakt, is dat het niet alleen van de angsten van kinderen uitgaat, maar juist ook van hun kracht en vindingrijkheid. Waar ben je goed in, wat is eigen en bijzonder aan jou? En hoe kun je dat inzetten bij het overwinnen van je angst? Kabam! gaat over je fantasie aanspreken, in jezelf durven geloven en je angst overwinnen. Ik denk dat het een mooie les kan zijn."

Wat heb jij persoonlijk met kinderfilms?

"Heel veel! Ik ben acteur, maar inmiddels misschien wel meer regisseur. In 2022 ben ik namelijk afgestudeerd aan de Filmacademie met de kinderfilm This is Your Captain Speaking. Hoewel het niet altijd even makkelijk is, vind ik het werken met kinderen echt een cadeautje. Je krijgt zo ongelofelijk veel energie terug van kinderen! De meesten hebben niet eerder in een film gespeeld dus ze zijn onervaren en ook ongeremd. Dat brengt vaak hele leuke verrassingen met zich mee.

Kinderen zijn voor mij een grote inspiratiebron. Ze kijken met een open hart naar de wereld en durven eerlijke, soms pijnlijke vragen te stellen, ook over moeilijke onderwerpen die volwassenen misschien liever uit de weg gaan. Wij volwassenen kunnen vastzitten in aangeleerde normen en waarden zonder die vaak genoeg te bevragen."

" Via het perspectief van het kind in film kun je op een humoristische, onbevangen manier jong en oud meenemen in je verhaal"

Idriss Nabil, acteur in Kambam!

Wat maakt volgens jou een kinderfilm goed?

"In een goede kinderfilm of serie wordt het kind serieus genomen, hoe naïef of onrealistisch het verhaal ook mag zijn. Via film leer je je goed in anderen in te leven en je leert jezelf goed kennen. Daarom kan een goede kinderfilm ook bijdragen aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen."

"Maar het draagt óók bij die van volwassenen. Want via het perspectief van het kind in film kun je op een humoristische, onbevangen manier jong en oud meenemen in je verhaal. Kinderfilms helpen erbij om naar de wereld te kijken op een onbevooroordeelde, positieve en soms magische manier. Ik denk dat we vaker de bril van het kind kunnen opzetten."

Bekijk Kabam! (groep 1 t/m 3)

In LessonUp staan 10 gratis digitale lessen klaar bij serie Kabam! De serie bestaat uit 10 afleveringen, dus bij elke aflevering een les. In Kabam! zetten kinderen hun rijke fantasie in om hun angsten de baas te zijn. De lessen zijn erop gericht om kinderen bewust te laten kijken, luisteren en voelen. Klassikale gesprekken worden afgewisseld met praktische opdrachten, want als je iets ziet, wil je er het liefst zelf mee aan de slag.

Naar de 10 lessen

Afbeelding Idriss Nabil als meester Mo in Kabam!: KRO-NCRV

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op