Docent Lot Lewin: "Aan de hand van documentaires kun je je leerlingen veel over de wereld leren"

Leestijd ca. 3 minuten

Landelijk

International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) opende onlangs een eigen documentairetheater in het Vondelpark, waar ze scholieren het hele jaar door laten genieten en leren van bijzondere documentaires. Lot Lewin, docent op het Mediacollege, bracht een bezoek aan het Documentaire Paviljoen met haar eerstejaars studenten mediaredactie.

Waarom koos je voor dit uitje? 

Het is fijn om met je klas af en toe iets anders te doen dan normaal. De workshop Feit of fictie bezoeken we al een paar jaar met onze eerstejaars studenten (eerder in Eye Filmmuseum), dus ik wist van tevoren dat het een goed programma zou zijn. Dit keer was het natuurlijk voor de studenten extra leuk omdat ze naar het centrum van Amsterdam gingen.

Welke film hebben jullie gezien?

We hebben de documentaire Champ gekeken, over een 14-jarig kickbokstalent met grote ambities. Aansluitend was er een programma met uitleg van de maakster. Dit is een heel fijne combinatie van ontspannen in een bioscoop zitten en tegelijk veel leren over het vakgebied.

Wat waren de reacties van je leerlingen?

De studenten zijn eigenlijk altijd erg enthousiast over deze workshop. Ze leren veel over het maakproces van een documentaire, zoals de lange voorbereiding en in hoeverre je het verloop van het verhaal als maker naar je hand kunt zetten.

Vind je het belangrijk dat je leerlingen in aanraking komen met documentaire? 

Ja absoluut. Het is voor alle jongeren goed om dit genre te leren kennen. Aan de hand van documentaires kun je veel over de wereld leren. Net als bij lezen is het kijken van documentaires mijns inziens goed voor je algemene ontwikkeling en je wereldbeeld. Voor onze studenten is het extra belangrijk om reportages en documentaires te kijken, omdat het (misschien wel) toekomstige makers zijn.

Gebruik jij veel film in je eigen lessen? 

Onze studenten kijken veel video’s omdat ze die ook moeten leren maken. We doen niet zo veel met fictie, maar kijken wel regelmatig nieuws- en achtergrondreportages en shortdocs.Ook enthousiast geworden? Het Documentaire Paviljoen in het Amsterdamse Vondelpark is het hele jaar door geopend met programma's voor het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het mbo. Meer info en de programma's vind je hier!

Over IDFA Educatie

Geen mogelijkheid om met je klas naar de hoofdstad te komen? Geen probleem! IDFA organiseert ook programma's in een theater bij jou in de buurt en kan meedenken over een dagvullend programma voor scholen van buiten Amsterdam. Het Documentaire Paviljoen heeft een filmzaal én een ruimte voor workshops. Bij alle voorstellingen is altijd een moderator aanwezig die met de zaal in gesprek gaat over wat ze hebben gezien. Omdat documentaires niet altijd het eerste genre zijn waar jongeren voor kiezen, probeert IDFA zoveel mogelijk aan te sluiten bij hun belevingswereld en interesses.

Info & educatieprogramma's

© IDFA - Coen Dijkstra


Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op