5 tips & tricks voor de beginnende livestreamer

Leestijd ca. 2 minuten

Filmhub Oost

Voor leraren betekende corona een ommezwaai in hun schoolritme. Ineens moest er online les gegeven worden en was iedereen in de weer met verschillende tools om hun leerlingen zo goed mogelijk les te geven. Maar hoe zorg je er nu voor dat die live streaming zonder haperingen verloopt? Wij hebben een aantal tips en tricks voor je op een rijtje gezet!

1. ZORG DAT JE DE JUISTE TECHNIEK EN CREW IN HUIS HEBT

Voor een goede livestream heb je in ieder geval nodig: 1 of 2 camera’s, microfoons, schakelaars en encoders; en een computer om alles te besturen. En wat is techniek zonder iemand achter de schermen? Heeft de ruimte waar je de livestream doet genoeg fysieke ruimte voor je productieteam om te werken? Zorg dat de achtergrond in beeld rustig is: een drukke achtergrond leidt af.

2. REPETEER, TEST EN ZORG VOOR EEN BACK-UP

Houd het liefst een dag van tevoren een generale repetitie. De spreker(s) raakt zo vertrouwd met de camera en ziet hoe de informatie overkomt op het scherm. Tegelijkertijd test de productieploeg alle apparatuur en spreek je samen af welke camera je wanneer gebruikt tijdens je livestream. Zorg voor een plan B. Werkt de livestream niet op het moment zelf, zorg dan dat je een back-up hebt. Neem bijvoorbeeld de repetitie op zodat je die ten alle tijden kunt spelen. Of heb je in je livestream een onderdeel waar je een live-verbinding moet maken met een gastspreker? Neem dit dan op. Je weet maar nooit.

3. CHECK ALTIJD DE STATUS VAN JE LIVESTREAM

Spreek af dat iemand ten alle tijden de status van de livestream controleert. Zo kun je anticiperen op het eventueel verbreken van de verbinding. Denk na of je de livestream publiekelijk wilt maken of dat je deelnemers zich moeten aanmelden. Bij het tevoren aanmelden van de livestream voorkom je dat iedereen zomaar mee kan kijken, Hoe meer mensen deelnemen aan de livestream, hoe meer kans op haperingen.

4. SPREEK JE PUBLIEK AAN!

Is je techniek 100% gecontroleerd? Een livestream is meer dan een video bekijken op je scherm als kijker. De meerwaarde is dat je interactie hebt met je publiek. Doe dit dan ook. Stel vragen die ze in de live-chat kunnen beantwoorden. Zet naast je verhaal een pol in het scherm die ze kunnen bijhouden. Ga de dialoog aan met je publiek en houd je kijkers actief!

5. NEEM DE LIVESTREAM OP EN KIJK TERUG

Reflecteer op je prestaties van de livestream. Kijk ‘m terug en beoordeel wat goed ging en wat beter kan; dit geldt voor zowel voor- als achter de schermen. Zo kun je de volgende keer een stapje verder gaan, of juist doen waar je goed in bent. Je eerste livestream kun je het beste zo eenvoudig mogelijk houden. Later kun je altijd nog uitbouwen en uitbreiden.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op