4-jarig Film in de Klas trakteert met 50 gratis extra films voor het onderwijs

Leestijd ca. 3 minuten

Landelijk

Film in de Klas, de samenwerking van Schooltv, het Nederlands Film Festival, Netwerk Filmeducatie en NPO Start, bestaat 4 jaar en trakteert. Om de kracht van film in het onderwijs te vieren, zijn er 50 nieuwe filmtitels toegevoegd aan Schooltv. Hiermee kunnen scholen de komende twee jaar kosteloos beeldcultuur in de les inzetten en leerlingen bewust leren kijken.

De Nederlandse films zijn speciaal geselecteerd voor de verschillende leeftijdscategorieën binnen het primair- en voortgezet onderwijs. De titels sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen én op vakken en thema’s binnen het onderwijs. Ook worden de meeste films voorzien van een gratis lespakket.

“De korte film A Kiss vertoon ik graag in de klas”, vertelt docent Manuel Wassink, werkzaam op het Lyceum Sancta Maria in Haarlem. “Deze film vind ik goed omdat die zo mooi een puberliefde verbeeldt, laat zien dat doorzetten loont, wat veiligheid is en wat het betekent wanneer dat er even niet is. Bijvoorbeeld wanneer je moet vluchten.” Hij is blij dat de film op de Schooltv-pagina Film in de Klas staat en is enthousiast over alle nieuwe titels. “Wat mij erg aanspreekt is dat het zo overzichtelijk is. Je ziet direct voor welke leeftijd de film is en zoekt per vak. Veel van de films passen goed in een lesuur. Twee keer klikken en je klaslokaal is een bioscoop."

" Veel van de films passen goed in een lesuur. Twee keer klikken en je klaslokaal is een bioscoop!"

Manuel Wassink, docent (Lyceum Sancta Maria - Haarlem)

Schoolfilm van de Maand

Iedere maand lichten de verschillende partners gezamenlijk een Film in de Klas-titel extra uit onder de noemer Schoolfilm van de Maand. Netwerk Filmeducatie ontwikkelt bij deze film een les en zo worden film en les als pakket aangeboden. Het maakt het zo voor leraren nog eenvoudiger om met filmeducatie aan de slag te gaan. In de les zit vaak een boodschap van de maker en aan de hand van opdrachten en kijkvragen analyseren de leerlingen het verhaal, de beelden en leren ze meer over de thema’s uit de film. De lessen worden gratis aangeboden via het platform LessonUp.

Over Film in de Klas

Film in de Klas, een gezamenlijk initiatief van het Nederlands Film Festival, Schooltv, NPO Start en Netwerk Filmeducatie, werd in 2019 opgericht om alle scholieren in Nederland in aanraking te laten komen met de Nederlandse film en een rol te spelen in het leren begrijpen van (beeld)cultuur. De films worden in afstemming met producenten, distributeurs en omroepen aangeboden door NPO Start. De lespakketten worden samengesteld door het Nederlands Film Festival en het Netwerk Filmeducatie. De nieuwe filmselectie, bestaande uit korte en lange films voor zowel primair als voortgezet onderwijs, vind je hier

Altijd het eerste nieuws over filmeducatie in je mailbox?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op