Hemmo Bruinenberg

" Ik vind het belangrijk dat we bij filmeducatie goed oog blijven houden voor kansengelijkheid en representatie van diverse doelgroepen."

Hemmo Bruinenberg

Filmeducatie met diverse doelgroepen

MAAKWORKSHOP 11.30 - 12.45 Hemmo, algemeen directeur van Common Frames, heeft jarenlang ervaring in het ontwikkelen en uitvoeren van filmprojecten binnen Internationale Schakelklassen. Hier volgen jongeren die net in Nederland zijn onderwijs (van alle niveaus). In deze workshop ga je praktisch aan de slag met enkele oefeningen van Common Frames en spreken we over wat nodig is voor inclusieve filmeducatie.


Waarom geef je deze workshop?

Ik vind het belangrijk dat we bij filmeducatie goed oog blijven houden voor kansengelijkheid en representatie van diverse doelgroepen. Bij alles eigenlijk, maar goed, filmeducatie is nu eenmaal mijn vakgebied. Wij werken met jonge nieuwkomers bij Common Frames. Dat vraagt om een aanpak die afwijkt van het reguliere aanbod: een ander taalniveau, een andere mindset, een andere aanvliegroute. Daarnaast moeten de jongeren zich kunnen herkennen in de beelden die je gebruikt en in de rolmodellen die je neer zet. Als je bijvoorbeeld alleen maar filmpjes kijkt met witte Nederlanders, dan haken veel jongeren af en denken ze: dit gaat niet over mij. 


Wat kunnen de deelnemers verwachten? Wat nemen ze praktisch mee naar huis?

Deelnemers moeten er lekker open ingaan en niks verwachten. Dat zou tenminste het makkelijkste voor mij zijn. Als ze dan toch iets willen weten: we gaan hopelijk lol hebben met elkaar, want dat is voor mij één van de basisvoorwaarden van een goede filmoefening. We gaan met elkaar een aantal oefeningen doen uit onze methode Ithaka Filmt en praten met elkaar over inclusieve filmeducatie. Het zal misschien ook wel een beetje ongemakkelijk worden. Dat hoort er ook bij. 

Bekijk het volledige programma met alle sprekers en reserveer snel je kaartje voor dit seminar.

Bekijk alle sprekers
Volg ons op