Ariadne Asimakopoulos

" We geven je tools en tips om film te analyseren en met je klas van context te voorzien door middel van multiperspectiviteit en dialoog met en tussen jouw leerlingen."

Ariadne Asimakopoulos

De Wereld van de Oost

WORKSHOP 11.30 - 12.45 UUR. De Oost (Jim Taihuttu, 2020) is de allereerste speelfilm over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog en belicht een periode die niet alleen in de filmwereld onderbelicht is. Ook in het geschiedenisonderwijs is er lange tijd weinig aandacht voor geweest. In deze workshop duik je in op de verschillende activiteiten die bij de film ontwikkeld zijn, waaronder het (online) lesmateriaal waarmee je aan de hand van een aantal personages uit de film de geschiedenis van Nederlands-Indië onderzoekt.

Waarom geef je deze workshop?

Hoe kun je film gebruiken om het gesprek over het Nederlandse koloniale verleden, een complex maar actueel onderwerp, in de klas te voeren? 

In deze workshop gaan we aan de hand van de speelfilm De Oost en de verdiepende website De Wereld van de Oost in op concrete werkvormen waarmee je onderwerpen zoals makersschap, beeldvorming, filmanalyse of feit en fictie kunt behandelen.

De speelfilm De Oost gaat over de Nederlandse militair Johan tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Op De Wereld van de Oost wordt de geschiedenis vanuit verschillende perspectieven met bronmateriaal tot leven gebracht. Daarbij zijn vakoverstijgende werkvormen ontwikkeld voor het middelbaar en hoger onderwijs, gericht op het gesprek in de klas. Deze werkvormen zijn onder andere inzetbaar bij vakken zoals geschiedenis, maatschappijleer en de kunstvakken. 

Wat kunnen de deelnemers verwachten?

Na een introductie op het maakproces van De Oost duiken we in De Wereld van de Oost. Aan de hand van een werkvorm ontdekken we de inhoud en toepassing van de website en ervaren we hoe je hiermee concreet aan de slag kunt in de klas. We geven je tools en tips om film te analyseren en met je klas van context te voorzien door middel van multiperspectiviteit en dialoog met en tussen jouw leerlingen.

Bekijk het volledige programma met alle sprekers en reserveer snel je kaartje voor dit seminar.

Bekijk alle sprekers
Volg ons op