Democratie is kwetsbaar. Dat toont de Europese geschiedenis keer op keer. n deze documentaire volg je Geert Mak, die aan de hand van het voorbeeld van Victor Orban uit Hongarije uitlegt wat een dictatuur precies inhoudt.
In Hongarije zet president Victor Orbán de eerste drie stappen om van een democratie een dictatuur te maken. Toen het Sovjetrijk in 1989 ineenstortte, kreeg Hongarije eindelijk zijn felbevochten democratie terug. Dertig jaar later zet president Victor Orbán de belangrijkste democratische grondrechten weer aan de kant. De man trekt zich niets aan van de Europese kritiek. Volgens Geert Mak zijn er zes stappen om van een democratie een dictatuur te maken. Drie daarvan heeft Orbán al gezet: schaf de waarheid af, deel uit wat niet van jou is, en creëer een vijand.
Aan de slag met deze film?
De film is gratis te zien op NPO Start via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina. De film sluit aan bij de leergebieden Geschiedenis en Burgerschap, Mens en Maatschappij, en behandelt de thema's politiek en dictatuur. Deze aflevering is uitermate geschikt om in de klas te bespreken, vooral op het gebied van politiek. Het legt de nadruk op democratie en de manieren waarop het kan uitmonden in een dictatuur. Het Europese voorbeeld zorgt bovendien voor een sterke connectie met het onderwerp.
Geert Mak Nederland 2020, 42 min
Thema | Democratie / rechtsstaat, Europa |
Filmkenmerken | 31-60 minuten |