Toen mijn vader een struik werd

Een eigenzinnige boekverfilming over een meisje dat zichzelf moet zien te redden terwijl haar vader in de oorlog meevecht.

De tienjarige Toda woont in een bakkerij met haar vader, de beste taartenbakker van het land. Maar op een dag verandert alles: er breekt oorlog uit en Toda’s vader wordt opgeroepen als soldaat. Toda besluit te vluchten naar haar moeder, die in het buitenland woont. Maar zal ze haar wel vinden?

De film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Joke van Leeuwen, volgt Toda op haar avontuurlijke en spannende reis, waarbij ze onderweg allerlei vreemde mensen ontmoet en in absurde situaties terechtkomt. Door het verhaal te vertellen vanuit het perspectief van een kind maakt de film het thema oorlog toegankelijk en bespreekbaar voor kinderen.

Aan de slag met deze les?

Onderaan de pagina vind je lesmateriaal dat ontwikkeld is door Eye Filmmuseum, VluchtelingenWerk Nederland en War Child. In de les, die bestaat uit interactieve opdrachten voor het digibord en een begeleidende lesbrief, maakt de leerling een vergelijking tussen het boek en de film. Ook leert de leerling filmische elementen te analyseren aan de hand van kijkvragen, een klassengesprek en reflectievragen.

  • Let op met kinderen tot 6 jaar
  • Geweld

Nicole van Kilsdonk Nederland 2017, 84 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Familie, Oorlog / conflict / geweld, Vriendschap, Boekverfilming
Filmkenmerken > 61 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op