Thelma & Louise

Amerikaanse roadmovie met een sterk feministische inslag. Twee onafhankelijke vrouwen doorkuizen de woestijn om zich los te breken van de mannen in hun uitzichtloze levens.

Thelma en Louise hebben genoeg van hun door mannen gedomineerde leven en besluiten te vertrekken zonder afscheid. Onderweg wordt Thelma aangerand door een agressieve man, waarop Louise noodgedwongen een pistool trekt en hem vermoord. Ze slaan op de vlucht voor de politie en de FBI in de hoop om hun definitieve vrijheid toe te treden.

Feministische thema's staan centraal in deze film. Een uitvergroting van de 'Battle of the Sexes', waar Thelma en Louise het moeten opnemen tegen vrijwel alleen mannelijke tegenstanders. De twee dames ontpoppen zich steeds eigenzinniger, ze dragen geen make-up en sieraden meer, ze kleden zich niet meer netjes en knippen hun haar.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de film online beschikbaar is. De film kan een startpunt vormen voor een klassengesprek over identiteit, persoonlijke vrijheid en feminisme.

In het Engelstalige lesplan (dat je hieronder kunt vinden) bekijk je met je leerlingen de eerste 7 minuten van de film en doe je samen een voorspelling over wat er in de rest van de film gaat gebeuren. De leerlingen leren hoe ze beelden kunnen interpreteren en hoe een personage wordt geïntroduceerd.

  • Geweld
  • Angst
  • Grof taalgebruik
  • Let op met kinderen tot 16 jaar

Ridley Scott Verenigde Staten 1991, 130 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Identiteit, Criminaliteit, Feminisme, Liefde, Vriendschap, Reizen / vakantie
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op