Louise is een serveester in een café in Arkansas. Ze is beste vriendinnen met Thelma, verlegen huisvrouw van een geweldadige man. Louise heeft geen man, maar heeft verkering met muzikant Jimmy. Beiden hebben genoeg van hun, door mannen gedomineerde, leven en besluiten te vertrekken zonder afscheid. Als ze stoppen bij een wegrestaurant wordt Thelma aangerand door een agressieve man, waarop Louise noodgedwongen een pistool trekt en hem vermoord. Ze weten dat Mexico hun enige manier is om vrij te blijven leven en besluiten door te reizen. Achtervolgd door de politie, Thelma's man en elke mannelijke oplichter die ze tegenkomen, moeten de dames zichzelf proberen te redden. Of geven ze zich over om terug te gaan naar hun 'normale' leven?

Feministische thema's staan centraal in deze film. Een uitvergroting van de 'Battle of the Sexes', waar Thelma en Louise het moeten opnemen tegen vrijwel alleen mannelijke tegenstanders. De twee dames ontpoppen zich steeds eigenzinniger, ze dragen geen make-up en sieraden meer, ze kleden zich niet meer netjes en knippen hun haar. Gefilmd in de woestijn van het zuiden van de Verenigde Staten, een echte klassieker.

Lesmateriaal
In de Docentenhandleiding Film in de klas vind je algemene informatie over hoe je een film met de klas kunt bespreken. De werkbladen bij deze film bevatten opdrachten die aansluiten bij de bijzondere aspecten van deze film, maar zijn bij meerdere films inzetbaar. De opdrachten kun je in één lesuur met de klas uitvoeren.

Ridley Scott Verenigde Staten 1991, 130 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Liefde/vriendschap, Identiteit, Gender, Oorlog/vrijheid
Filmkenmerken Feature
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op