Een vergeten strijd, een verloren toekomst. In de jaren zestig leek het erop dat West-Papua onafhankelijk zou worden. Maar internationale belangen, geopolitieke machtsverhoudingen en economische winstoverwegingen beslisten anders.
Wanneer Nederland zich voorbereidt op de onafhankelijkheid van Nederlands Nieuw-Guinea, komt Indonesië in verzet. Onder druk van de Verenigde Staten en de Verenigde Naties wordt in 1962 het gebied overgedragen aan Indonesië, met de belofte van een volksraadpleging. Maar die zogenaamde ‘Act of Free Choice’ blijkt een schijnvertoning. Sindsdien worden Papoea’s in Indonesië op grote schaal vervolgd, verdreven en vermoord – een van de meest genegeerde genocides ter wereld.
Tegen de achtergrond van de Koude Oorlog laat de film zien hoe de toekomst van West-Papua niet alleen werd bepaald in diplomatieke achterkamertjes, maar ook door het bedrijfsleven, waar invloedrijke westerse elites, waaronder Prins Bernhard, economische belangen boven mensenrechten leken te stellen. Terwijl de enorme bodemschatten van West-Papua tot op de dag van vandaag worden ontgonnen door veelal westerse bedrijven, wordt de inheemse bevolking stelselmatig onderdrukt. Met aangrijpende verhalen van Papoea’s in ballingschap en hun strijd voor erkenning schetst regisseur Daan Veldhuizen in The Promise een pijnlijk beeld van hoe kolonialisme plaatsmaakte voor neokolonialisme – en hoe de wereld bleef zwijgen.
Aan de slag met deze film?
Via de "Nu in de bioscoop"-knop bovenaan deze pagina kun je zien waar deze film binnenkort te bekijken is in de bioscoop. Daarnaast is deze film vanaf 31 juli ook online beschikbaar op verschillende platformen. De film sluit aan bij de leergebieden Burgerschap, Mens en Maatschappij en Geschiedenis en behandelt thema's als kolonialisme, neokolonialisme, mensenrechten, internationale machtspolitiek en de gevolgen van economische uitbuiting voor inheemse volken.
Door het gebruik van authentiek archiefmateriaal en persoonlijke getuigenissen biedt de film leerlingen inzicht in een vaak vergeten hoofdstuk van de wereldgeschiedenis. Tegelijk nodigt hij uit tot kritisch denken over hedendaagse machtsverhoudingen, de rol van internationale organisaties, en de morele verantwoordelijkheid van staten en bedrijven.
Regie: Daan Veldhuizen Productie: Witfilm Distributie: Cinema Delicatessen Nederland 2025, 115 min
Thema | Koloniaal verleden, Koude oorlog, Oorlog / conflict / geweld, Azië |
Filmkenmerken | > 61 minuten |