Snelweg NL

Een ode aan de alsmaar groeiende snelweginfrastructuur van Nederland. Wat zegt dit bijna perfecte monumentale netwerk eigenlijk over ons?

Wie wil meepraten over de staat van zijn land moet minstens één keer per jaar op studiereis binnen de landsgrenzen, stelde schrijver H.J.A. Hofland. 'Met uitsluitend de opdracht om te kijken.' Documentairemaker Ben van Lieshout zag deze woorden als zijn missie: kijken naar het snelweglandschap wat de aanblik van Nederland steeds nadrukkelijker bepaalt.

In zijn karakteristieke oude camper trok hij kris-kras door het land en maakte deze intrigerende roadmovie. Niet alleen de snelweg maar ook de wereld eromheen: de parkeerplaatsen; een overwoekerd tankstation; een beletteringsbedrijf dat plaatsnaamborden maakt.

Aan de slag met deze film?

Dit portret van het duizelingwekkende snelwegennetwerk in Nederland vormt een mooi uitgangspunt om het thema infrastructuur te bespreken in de klas. Geschikt voor bijvoorbeeld aardrijkskunde.

Eye Film Player

Deze film gratis in de klas bekijken? Maak een gratis onderwijsaccount aan op de Eye Film Player. Zie player.eyefilm.nl/in-de-klas hoe je dit kunt aanvragen.

Algemeen lesmateriaal

IDFA Amsterdam heeft algemeen lesmateriaal ontwikkeld die inzetbaar is bij alle documentaires. Dit lesmateriaal is geschikt voor de onder- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs en creatieve mbo-opleidingen. Je vindt de les onderaan deze pagina.

  • Alle leeftijden

Ben van Lieshout Nederland 2019, 91 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Europa, Natuur / dieren, Reizen / vakantie
Filmkenmerken > 61 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op