Revue

Portret van de Sovjet-Unie aan de hand van propagandamateriaal uit de jaren '50 en '60. 

Hoe zag het Sovjetleven eruit? In Revue zien we scènes uit beeldmateriaal van een door de staat goedgekeurd nieuwsmagazine. Het magazine dateert uit de periode 1956 tot en met 1964, toen Chroesjtsjov leider van de Sovjet-Unie was.

We zien scènes die typerend waren voor het dagelijks leven in het uitgestrekte Sovjet-moederland, gezien door de roze bril van de Sovjetpropagandamachine. Veel items zijn geënsceneerd of gefabriceerd in de montage. Aan bod komen onderwerpen als politiek, landbouw, industrie en cultuur.

Aan de slag met deze documentaire?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de film gratis te bekijken is (zie kopje Eye Film Player). Deze film geeft leerlingen een belangrijke historische context bij de Sovjet-Unie, en vertelt tegelijkertijd ook een hedendaagse boodschap over propaganda. Door deze film met je leerlingen te onderzoeken, kunnen beide aspecten aan bod komen. De film kan gekoppeld worden aan het tijdvak Tijd van de televisie en computers.

Algemeen lesmateriaal
IDFA Amsterdam heeft algemeen lesmateriaal ontwikkeld die inzetbaar is bij alle documentaires. Dit lesmateriaal is geschikt voor de onder- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs en creatieve mbo-opleidingen. Je vindt de les onderaan deze pagina.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

Eye Film Player

Het volledige aanbod van de Eye Film Player is tussen 9.00 en 19.00 vrij en zonder inlog beschikbaar voor gebruik in de klas. Als je de Eye Film Player-website bezoekt vanaf de onderwijsinstelling waar je werkt, krijg je automatisch en kosteloos toegang tot alle films. Het is hiervoor niet nodig om een account aan te maken. Meer info vind je hier.

  • Alle leeftijden

Sergej Loznitsa Duitsland, Rusland, Oekraïne 2008, 81 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Koude oorlog, Industrialisatie, Voedsel(-industrie), Oorlog / conflict / geweld
Filmkenmerken > 61 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op