Blockade

Veelbekroonde documentaire over de belegering van Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Geen woorden, geen muziek. Alleen zwart-witbeelden en het geluid van een stervende stad. Regisseur Sergei Loznitsa brengt de dramatische gebeurtenissen die zich afspeelden in de straten van Leningrad tot leven met archiefbeelden en een zorgvuldig gereconstrueerde soundtrack. Alles wat je ziet, tot in de kleinste details, is hoorbaar. De soundtrack geeft extra lading aan de hevige beelden van deze indrukwekkende documentaire.

Aan de slag met deze film?

De film is inzetbaar in de klas bij het leergebied Geschiedenis. Blockade laat de gebeurtenissen van de belegering van Leningrad, wat 900 dagen duurde, van begin tot eind zien. De film begint met de defensieve maatregelen, anti-tankversterkingen, loopgraven en observatieballonnen, en eindigt met de vreugdvolle viering na het einde van het beleg en de verontrustende nasleep van de belegering.

Algemeen lesmateriaal
IDFA Amsterdam heeft algemeen lesmateriaal ontwikkeld die inzetbaar is bij alle documentaires. Dit lesmateriaal is geschikt voor de onder- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs en creatieve mbo-opleidingen. Je vindt de les onderaan deze pagina.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

Eye Film Player

Het volledige aanbod van de Eye Film Player is tussen 9.00 en 19.00 vrij en zonder inlog beschikbaar voor gebruik in de klas. Als je de Eye Film Player-website bezoekt vanaf de onderwijsinstelling waar je werkt, krijg je automatisch en kosteloos toegang tot alle films. Het is hiervoor niet nodig om een account aan te maken. Meer info vind je hier.

  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Angst

Sergei Loznitsa Rusland 2005, 51 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema WO2, Oorlog / conflict / geweld
Filmkenmerken 31-60 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op