Radio Amina

Deze korte documentaire geeft letterlijk een stem aan de twaalfjarige straatverkoopster Amina uit Nigeria. Op de fictieve radiozender Radio Amina vertelt zij al haar dromen, ideeën en meningen over de lage status van meisjes in Nigeria.

Steeds wordt geschakeld tussen de grauwe werkelijkheid van Amina, een van de vele jonge straatverkoopsters in het land, en een veel kleurigere en fellere wereld. Op de klanken van Radio Amina komt een dwarsdoorsnede van de Nigeriaanse bevolking voorbij, van een boer met zijn kamelen tot een groepje jonge meisjes met hoofddoeken. Allemaal luisteren ze naar Amina's radioprogramma en lijken er ook op te reageren. Ondanks de speelse manier van vertellen gaat het verhaal van de documentaire om de vraag: waarom mag ze niet naar school en heeft ze geen enkel perspectief op een betere toekomst? Alleen maar omdat ze een meisje is?

Aan de slag met deze film?

Deze documentaire is gratis te bekijken via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina. Deze documentaire is geselecteerd door het IDFA. De film geeft een beeld van het dagelijks leven van de twaalfjarige Amina in Nigeria en maakt de positie van vrouwen in de samenleving bespreekbaar in de klas.

Algemeen lesmateriaal

IDFA Amsterdam heeft algemeen lesmateriaal ontwikkeld die inzetbaar is bij alle documentaires. Dit lesmateriaal is geschikt voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Je vindt de les onderaan deze pagina.

Orlando von Einsiedel Engeland 2011, 8 min

Thema Afrika, Arm / rijk, Feminisme
Filmkenmerken 6-30 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op