Quo Vadis, Aida?

Een film over de val van Srebrenica, en de genocide waarbij Bosnisch-Servische milities onder commando van Mladić ruim achtduizend mannen vermoordden.

Dit aangrijpende en hoognodige drama van Jasmila Žbanić ontleedt op nauwkeurige wijze de laatste dagen van de val van Srebrenica. Ze volgt het fictieve personage Aida (Jasna Đuričić), een tolk op de Nederlandse VN-basis in Srebrenica, die zich verscheurd voelt. Ze moet de Nederlandse bevelen vertalen voor de lokale bevolking, maar verliest het vertrouwen dat de VN-soldaten in staat zijn om deze oorlogssituatie te de-escaleren. De film brengt de morele dilemma's van diverse personages in beeld. Wat is goed, wat is fout en hoe beschouw je de ambivalente ruimte daartussenin?

Aan de slag met deze film?
Via de "Bekijk de film"-knop bovenaan deze pagina vind je een handig overzicht met streamingdiensten waar je de complete film kan bekijken. Internationaal Film Festival Rotterdam heeft in samenwerking met Movies that Matter lesmateriaal ontwikkelend dat geschikt is voor alle leerjaren van het voortgezet onderwijs en het mbo en is te gebruiken bij zowel geschiedenislessen als bij het vak burgerschap. De lessenreeks bestaat uit een les voorafgaand aan de filmvertoning en een les na de filmvertoning. In deze lessen leren de leerlingen over filmanalyse en hoe filmische elementen worden gebruikt om een verhaal te vertellen. Daarnaast onderzoeken de leerlingen de geschiedenis en de verhouding tot de film vanuit de context waarin deze is gemaakt. Vind de twee LessonUp lessen hieronder.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

  • Geweld
  • Grof taalgebruik
  • Let op met kinderen tot 12 jaar

Jasmila Zbanic Bosnië en Herzegovina 2021, 102 min

Thema Familie, Oorlog / conflict / geweld
Filmkenmerken > 61 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op