Korte authentieke fictiefilm die zich afspeelt in de Rotterdamse wijk Spangen en waarin de keuzes van de drie personages, hun vriendschap en geld centraal staan.

“Voor Porfotto heb ik verschillende echte verhalen uit de wijk Spangen samengevoegd tot de drie personages Em, Moreno en Kyon. De drie jongens overvallen een lokale witwaspraktijk. Diezelfde nacht schiet Kyon iemand neer waardoor hij verder afzakt. Maar Em en Moreno maken andere keuzes. Zo zorgt Em voor zijn kleine broertje want zijn moeder is alcoholist, maar je ziet toenadering ontstaan tussen moeder en zoon. Dat verhaal geeft hoop." (Interview met de regisseur)

Porfotto werd vertoond in het educatieprogramma van IFFR 2020.

Aan de slag met deze film?

De korte film is gratis te bekijken via de “Bekijk in de klas”-knop bovenaan deze pagina. Na afloop kun je de film klassikaal nabespreken. Het Rotterdamse filmfestival IFFR heeft hiervoor een creatieve opdracht geformuleerd. In deze opdracht ga je met je leerlingen in op de setting en het thema van de film. Bovendien bedenken jullie klassikaal hoe het verhaal verder gaat na het open einde van de film.

Er is ook de mogelijkheid om een gastles door regisseur Edson da Conceicao of een van de leden van zijn productieteam te boeken bij de culturele instelling Digital Playground. Deze nabespreking gaat in op de filmtechnieken, storytelling en karakterontwikkeling in de film. Deze gastles wordt bovendien opgevolgd door een filmworkshop op locatie: de leerlingen krijgen de opdracht een scène te verfilmen die niet in de film zit en die nog niet helemaal af is.

De film is ook te boeken (in een theater na keuze) als onderdeel van het mbo schoolprogramma Ondersteboven. In dit zaalprogramma kijken studenten naar een programma van vier korte films. De keuzes van de filmmakers staan in dit programma voorop. Bij dit programma is lesmateriaal beschikbaar die je zelfstandig in de klas kunt geven: een korte voorbereidende les en een verwerkingsles op LessonUp.

  • Geweld
  • Angst
  • Grof taalgebruik
  • Let op met kinderen tot 12 jaar

Edson da Conceicao Nederland 2019, 29 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Identiteit, Racisme / discriminatie, Coming of age, Vriendschap, Criminaliteit, Arm / rijk
Filmkenmerken 6-30 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op