Omdat mijn fiets daar stond...

Korte documentaire over het hardhandige optreden van de Amsterdamse politie in 1966.

Op de trouwdag van koningin Beatrix en prins Claus worden de bezoekers van een expositie, die werd geopend door schrijver Jan Wolkers, verrast door de aanwezigheid van de politie. Psychologiestudent Bob Bermond wordt op zijn weg naar zijn fiets omringt door vier politieagenten, die hem hardhandig te lijf gaan met bullenpezen en wapenstokken. Door gebruik te maken van herhaling en vertraging maakt regisseur Louis van Gasteren zijn standpunt kenbaar over de manier van doen van de Amsterdamse politie.

Aan de slag met deze documentaire?

Door de lengte van de documentaire is hij goed inzetbaar in de klas. De documentaire kan behandeld worden onder de thema's (politie) geweld en protesten.

Eye Film Player

Deze film gratis in de klas bekijken? Maak een gratis onderwijsaccount aan op de Eye Film Player. Zie player.eyefilm.nl/in-de-klas hoe je dit kunt aanvragen.

Algemeen lesmateriaal

IDFA Amsterdam heeft algemeen lesmateriaal ontwikkeld die inzetbaar is bij alle documentaires. Dit lesmateriaal is geschikt voor de onder- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs en creatieve mbo-opleidingen. Je vindt de les onderaan deze pagina.

  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Geweld

Louis van Gasteren Nederland 1966, 11 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Oorlog / conflict / geweld
Filmkenmerken 6-30 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op