Mao's Mango Cult

Het verhaal van Mao's Mango Cult is slechts een klein deel in het midden van een decennium van pijnlijke, begraven geschiedenis.

In deze korte animatie-documentaire wordt een klein gedeelte van de Chinese culturele revolutie op het scherm gebracht. De communistische leider Mao Zedong schonk replica's van gouden wax mango's aan zijn fabrieksarbeiders als propagandamiddel. Hierdoor kreeg de vrucht een bijna heilige status. Deze status resulteerde in verplichte mangotentoonstellingen en zelfs moord, voor een man die opmerkte dat de mango "eruitzag als een zoete aardappel".

Aan de slag met deze film?

Deze korte animatie-documentaire is gratis te bekijken via de “Bekijk in de klas”-knop bovenaan deze pagina. De documentaire sluit aan bij het vak Geschiedenis onder de thema's China en communisme. Voornamelijk door dieper in te gaan op de Chinese rebellenleider, dictator, partijleider en grondlegger van de Volksrepubliek China, Mao Zedong.

Algemeen lesmateriaal

IDFA Amsterdam heeft algemeen lesmateriaal ontwikkeld die inzetbaar is bij alle documentaires. Dit lesmateriaal is geschikt voor de onder- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs en creatieve mbo-opleidingen. Je vindt de les onderaan deze pagina.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

Kayu Leung China 2023, 7 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Azië, Democratie / rechtsstaat, China
Filmkenmerken 6-30 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op