Actuele, gedurfde documentaire over de revolutie op het Maïdan-plein in Kyiv.

Het Maïdan-plein in Kyiv was de bakermat van de revolutie die het einde betekende van het presidentschap van Viktor Janoekovitsj. Maidan vormt een onverbloemd verslag van de opstand. In het eerste deel, gemaakt in december 2013, heerst er op het plein nog een soort carnavalssfeer. Mensen luisteren naar de oppositieleden en amateurdichters op het podium, vrijwilligers delen voedsel uit, en er wordt luidkeels gezongen.

Het keerpunt is de invoering van de anti-demonstratiewetten in januari 2014, waarna er gevechten uitbreken tussen de demonstranten en de militaire politie. Het geweld escaleert en het duurt niet lang of de twee partijen worden over en weer bestookt met gebroken stoeptegels en traangas. Als de politie op de massa schiet en er meer dan honderd mensen omkomen, is de tragedie compleet.

Aan de slag met deze film?

Maidan biedt belangrijke context bij de politieke situatie in Oekraïne. Deze documentaire kan de leerlingen een kijk geven in de politieke spanningen die voorafgaan aan het huidige conflict in Oekraïne.

Eye Film Player

Deze film gratis in de klas bekijken? Stuur een e-mail naar: mail@player.eyefilm.nl (onderwerp “Film in de klas”). Of klik hier voor meer informatie.

  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Angst
  • Grof taalgebruik

Sergej Loznitsa Nederland 2014, 129 min

Thema Democratie / rechtsstaat, Europa, Oorlog / conflict / geweld
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op