Lenno doet zijn uiterste best om zich te gedragen. Maar hoe doe je dat, als de volwassenen in je omgeving niet altijd het goede voorbeeld kunnen geven?
De maanvis staat erom bekend een agressieve diersoort te zijn, maar als hij in een voor hem prettige omgeving rondzwemt, kan deze vis uitgroeien tot een zachtaardig exemplaar, die zijn plek zou kunnen vinden tussen de andere vissen. Lenno en zijn maanvis zijn beiden op zoek naar hun plek: in het aquarium, het gezin, en in de wereld.
Aan de slag met deze film?
Met de "Bekijk de film"-knop bovenaan deze pagina word je doorgestuurd naar de pagina van IDFA waar de film gratis te bekijken is met een Docschool account voor leraren. De documentaire is een goede manier om leerlingen na ta laten denken over documentaires en een kijkje te geven in het leven van iemand anders. Vooral leerlingen die ook moeite hebben met concentreren kunnen zichzelf herkennen in Lenno en zijn problemen.
Lenno en de Maanvis was onderdeel van het programma 'Schoolvoorstellingen (2018)' geïnitieerd door International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA). Het lesmateriaal daarvan is nog steeds bruikbaar. De onderstaande PDF bestaat uit twee delen: eerst een docentenhandleiding en ten tweede een werkblad voor leerlingen. In de docentenhandleiding staat extra informatie over de film en antwoorden op de vragen. Leerlingen leren over vooroordelen, wat 'normaal' is in de samenleving en hoe de regisseuse keuzes heeft gemaakt. Het programma bestaat uit vragen voor het kijken van de film en na het zien van de film.
Let op: dit lesmateriaal is niet specifiek ontworpen voor het vak Nederlands, maar de film is daarvoor wel inzetbaar. Kijk op deze pagina voor inspiratie voor geschikte films en (algemeen) lesmateriaal: https://filmeducatie.nl/nederlands-lessen.
Thema | Familie, Identiteit, Coming of age |
Filmkenmerken | 6-30 minuten |