Een speelfilm over de leefomstandigheden van zo'n 80.000 jaar geleden. Toen het maken van vuur nog lang geen vanzelfsprekendheid was.

De film toont het leven van de Homo Neanderthalensis-stam. We zien de groep eten, slapen, geslachtsgemeenschap hebben en voor het vuur zorgen. Vooral dit laatste is belangrijk: de stam gaat zorgvuldig met het vuur om en heeft specifiek één persoon verantwoordelijk gemaakt voor het vuur. Het is dan ook van levensbelang: het zorgt voor warmte, licht, bescherming tegen wilde dieren en dat er vlees gebraden kan worden.

La Guerre du Feu bevat een groot aantal historische incorrectheden. De regisseur werd verweten dat hij een verkeerd en gesimplificeerd beeld van de oermens heeft getoond. De film kan echter wel voor een verrijking van de lessen over de prehistorie zorgen. Film is voor leerlingen namelijk een toegankelijk medium dat in potentie de vooronderstelling dat de prehistorie “een saaie periode” is kan doorbreken.

Stream de complete film in je klas
Deze film is te streamen via deze link.

Lessuggestie
Bespreek de film in de klas aan de hand van de achtergrondinformatie en de geselecteerde fragmenten die je vind op de website van de Universiteit Gent.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Geweld

Jean-Jacques Annaud Canada/Frankrijk 1981, 100 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Natuur / dieren
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op