Kleine Ster gaat over een kleine ster die vanuit de sterrenhemel op aarde valt. Het is kersttijd, het is donker en de mensen op aarde willen allemaal de ster in huis hebben. Deze film kan aanleiding zijn om verder te filosoferen met de kinderen over waar het licht vandaan komt.

Lesplan

  • Vragen na de film [te stellen door ouder/verzorger/docent]: Waar komt licht vandaan? Kun je licht vangen? Als het donker is, waar is het licht dan gebleven?

  • Spel ideeën bij dit onderwerp:

    • Schaduwspel: zoek of maak een donkere plek. Laat de kinderen daar spelen met kleine fietslampjes of zaklantaarns. Door kleine voorwerpen of je vingers voor de lampjes te houden, en de lampjes dichtbij of verder weg vast te houden, kun je spelen met dansende schaduwen. Na het spelen kun je terugkomen op wat de kinderen ontdekt hebben.

    • Projectie: verf samen met de kinderen transparante vellen vol met donkerblauwe of zwarte verf. Als de verf opgedroogd is, kunnen kinderen hier met de achterkant van de kwast figuren uit krassen. Met een zaklamp erachter of met hulp van een oude overheadprojector, projecteer je de krastekeningen op de muur.

Svetlana Adrianova Rusland 2015, 6 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Liefde/vriendschap, Oorlog/vrijheid
Filmkenmerken Short
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op