Immigratie in Deli

Archiefbeelden over de immigratie van Javaanse en Chinese arbeiders naar Sumatra, waar ze voor verschillende koloniale ondernemingen werkten.

Voor de arbeiders werd de term 'Koelie' gebruikt. Dit is een pejoratieve term die werd gebruikt voor laagbetaalde arbeiders, meestal van Indiase of Chinese afkomst. De film laat zien hoe de toekomstige arbeiders per boot vervoerd worden naar de haven van Belawan, waar ze worden gedoucht en gevaccineerd, om vervolgens naar de plantages gebracht te worden om te gaan werken. De term 'koelie' kreeg in de 19e eeuw een nieuwe betekenis, vanwege het systematische transport en de tewerkstelling van Aziatische arbeiders via arbeidsovereenkomsten op suikerplantages die voorheen bewerkt werden door tot slaaf gemaakte Afrikanen. De arbeiders kregen een vergelijkbare wrede behandeling, opgelegd door plantageopzichters, ondanks dat de koeliearbeid in theorie contractueel, consensueel, betaald en tijdelijk was.

Aan de slag met deze film?

Deze film is gratis te bekijken via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina. De film sluit aan bij de leergebieden Burgerschap, Mens en Maatschappij en Geschiedenis. De film laat zien hoe de koeliearbeiders per schip vervoerd werden naar de uiteindelijke plantages, waar ze gemiddeld 20 cent per dag betaald kregen en wreed behandeld werden door de plantageopzichters.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

Regie: L. P. de Bussy Productie: Koloniaal Instituut Nederland 1917, 21 min

Thema Migratie / vluchten, Koloniaal verleden, Slavernij, Azië
Filmkenmerken 6-30 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op