Het Zaad van Karbaat

In 2017 werd duidelijk dat vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat in het geheim ook zijn eigen zaad gebruikte in plaats van het afgesproken donorzaad. 

De documentaire is een intieme film over twee moeders en hun kinderen die proberen te leven met elkaar en met deze nieuwe realiteit. De interviews met de twee moeders en hun met Karbaats zaad verwekte nakomelingen worden gecombineerd met gestileerde ensceneringen en beeldfragmenten van de enthousiaste arts. Hoezeer Karbaat heeft ingegrepen in al die levens laat zich voelen in de soms hartverscheurende getuigenissen. Onder alle woede, verdriet en onbegrip schuilt echter ook nieuwsgierigheid: wie was toch die man die met zijn godcomplex van hier tot Tokio en reageerbuisjes vol goede bedoelingen alle ethische grenzen zo verbijsterend overschreed?

Aan de slag met deze film?

Deze documentaire is gratis te bekijken via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina. Deze documentaire is geselecteerd door het IDFA. De film gaat over een ethische kwestie met veel invloed op de moeders, kinderen en andere familieleden. Bij de bespreking van de film kan er worden gediscussieerd over nature vs. nurture en vraagstukken omtrent anoniem donorschap. Naast deze documentaire uit 2018 is er ook nog een driedelige serie uit 2021 op NPO.

Algemeen lesmateriaal

IDFA Amsterdam heeft algemeen lesmateriaal ontwikkeld die inzetbaar is bij alle documentaires. Dit lesmateriaal is geschikt voor de onder- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs en creatieve mbo-opleidingen. Je vindt de les onderaan deze pagina.

Miriam Guttmann Nederland 2018, 21 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Familie, Identiteit, Opvoeding
Filmkenmerken 6-30 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op