Het vlot

Intieme korte documentaire over Pedro en Cosme: twee Braziliaanse boeren die een jaarlijkse tocht maken om hun vee en goederen te verkopen.

Pedro woont met zijn gezin in het Noord-Oosten van Brazilië, ver van de bewoonde wereld. Eens per jaar vaart hij met zijn vrouw, twee dochtertjes en zijn vriend Cosme in een vlot de Parnaibarivier in Brazilië af om in het afgelegen stadje Teresina zijn varkens en cassavemeel te verkopen. Het zelfgemaakte vlot is gedurende de reis van ruim drie weken een drijvend huis. In Teresina komt de familie in een andere wereld: die van speedboten en waterskiërs.

In dit intieme verslag staat het vlot, wat al eeuwenlang tot de transportmiddelen behoort, centraal. Sluizer filmt hoe Pedro en Cosme het vlot eigenhandig bouwen met materialen uit de jungle als bamboe en palmbladeren. En hij observeert het leven aan boord van het vlot, wat zich voltrekt in slowmotion, met af en toe een vluchtige ontmoeting langs de oevers. Nadat de koopwaar is verkocht wordt het vlot volledig ontmanteld en gerecycled. Niets wordt weggegooid. 

Aan de slag met deze film?

Wegens de relatief korte lengte van 27 minuten is deze film gemakkelijk in te passen in een enkel lesuur. De film kan ingezet worden om samen met de klas aardrijkskundige zaken als klimaatkwesties, rivieren in Zuid-Amerika en het verbouwen van voedsel en houden van vee te introduceren of te bespreken.

Eye Film Player

Deze film gratis in de klas bekijken? Maak een gratis onderwijsaccount aan op de Eye Film Player. Zie player.eyefilm.nl/in-de-klas hoe je dit kunt aanvragen.

Algemeen lesmateriaal

IDFA Amsterdam heeft algemeen lesmateriaal ontwikkeld die inzetbaar is bij alle documentaires. Dit lesmateriaal is geschikt voor de onder- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs en creatieve mbo-opleidingen. Je vindt de les onderaan deze pagina.

  • Alle leeftijden

George Sluizer Nederland 1973, 28 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Globalisatie, Migratie / vluchten, Natuur / dieren, Voedsel(-industrie), Zuid-Amerika
Filmkenmerken 6-30 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op